Αυξημένος αναδρομικός φόρος στις γονικές παροχές από σήμερα

Αυξημένο φόρο, αναδρομικά, με βάση τους νέους συντελεστές που θα αποφασιστούν στο φορολογικό, θα καταβάλουν όσοι κάνουν από σήμερα, Παρασκευή, γονικές παροχές και κληρονομιές, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. 

Παράλληλα, η ίδια τροπολογία προβλέπει αυξήσεις 20% στη φορολογία των τσιγάρων και των ποτών. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, η τροπολογία προβλέπει ότι όσες γίνουν από την επομένη της κατάθεσης του νόμου, δηλαδή από σήμερα, Παρασκευή, θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία -σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα είναι προοδευτική- αλλά θα έχει υψηλό αφορολόγητο.

Έτσι, ενώ σήμερα υπάρχει αφορολόγητο όριο 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 1% επί της κληρονομούμενης περιουσίας, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. 

Αυτό σημαίνει ότι περιουσίες των 500.000 ευρώ και του 1 εκατ. ευρώ θα υποστούν μεγάλη επιβάρυνση σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.

Επειδή, όμως, ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης, η τροπολογία ορίζει ότι όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο καθεστώς.

Τσιγάρα-ποτά

Η ίδια τροπολογία ρυθμίζει και την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων και των ποτών κατά 20%. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στα τσιγάρα ο συντελεστής του φόρου θα αυξηθεί από 57,5% σε 70% της τιμής τους. 

Αυτό οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των τσιγάρων που πωλούνται 2 ευρώ κατά 19 λεπτά και αυτών που πωλούνται 3,2 ευρώ κατά 41 λεπτά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 930 εκατ. ευρώ. Ακόμη 70 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την αύξηση της φορολογίας των ποτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*