Hellas Direct: Η ασφάλιση κατοικίας ελέγχεται από τις τράπεζες

της Ελενας Ερμείδου

Μεγαλώνει ο κατάλογος καταγγελιών κατά των πρακτικών που εφαρμόζουν οι τραπεζοϋπάλληλοι  στην ασφάλιση κατοικίας. Στο μάτι του κυκλώνα μπαίνουν για άλλη μία φορά οι τράπεζες για αθέμιτες πρακτικές και διαρκείς παραβιάσεις. Σύμφωνα με την Hellas Direct η ασφάλιση κατοικίας εν πολλοίς ελέγχεται από τις τράπεζες οι οποίες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία μηχανή τεράστιων κερδών μέσα από πιέσεις που ασκούν σε δανειολήπτες.

Ειδικότερα, η Hellas Direct τονίζει ότι είναι μία θέση ισχύος που εδραιώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ιδίως με την έκρηξη στα στεγαστικά δάνεια.

Στην Ελλάδα το 65% και πάνω στην ασφάλιση κατοικίας ανήκει σε 4 εταιρίες που σχετίζονται με τράπεζες και το υπόλοιπο 35% κατανέμεται σε 30 εταιρίες. Στην Κύπρο άνω του 60% ανήκει σε 4 εταιρίες που σχετίζονται με τράπεζες και το υπόλοιπο 40% κατανέμεται σε 18 εταιρίες.

Στην Ελλάδα περίπου κέρδη ύψους 1,5 δισ. ευρώ των τραπεζών τα τελευταία 10 χρόνια  προέρχονται από την ασφάλεια κατοικίας. Στην Κύπρο, ο καταναλωτής έχει πληρώσει 1,1 δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, έχοντας μόνο το 0,1 δισ. ευρώ επιστραφεί σε αυτόν μέσω αποζημιώσεων. Οι προμήθειες ήταν τριπλάσιες από αυτό το ποσό, γεγονός που οδηγεί σε ένα περιθώριο 85%.

Στην Ελλάδα μόνο το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα μόλις 1 εκατομμύρια από τα 6,4 εκατομμύρια και στην Κύπρο 140.000 από τα 440.000 σπίτια.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι μισοί καταναλωτές στην Ελλάδα δε γνωρίζουν καν ότι μπορούν να αγοράσουν ασφάλεια κατοικίας. 3 στους 4 από αυτούς δεν γνωρίζει το κόστος. Ενώ αυτοί που νομίζουν ότι ξέρουν, παίρνουν προσφορές διπλάσιες του πραγματικού κόστους.

Ετοιμη για ανατροπές η αγορά

Είναι μια αγορά έτοιμη για ανατροπή, τονίζει η Hellas Direct. Καμία πραγματική εξέλιξη τα τελευταία 50 χρόνια – δεκάδες περιττές ερωτήσεις, επιτόπιες επιθεωρήσεις και τηλεφωνικές κλήσεις, συμπληρώνει.  Η ανάκτηση των απαραίτητων πληροφοριών για την τιμολόγηση και την ανάλυση ρίσκου ενός σπιτιού δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Το κλειδί είναι η πληροφορία για την ακριβή τοποθεσία μίας ιδιοκτησίας. Ο καταναλωτής του σήμερα αναζητά την απλότητα, την άμεση πρόσβαση, την ευκολία στη χρήση. Οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν ένα υπερβολικά περίπλοκο προϊόν, με υπερβολική και αχρείαστη γραφειοκρατία.

Η Hellas Direct υπογραμμίζει ότι πάει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας το underwriting χωρίς να θέτει ερωτήσεις, μέσα από την συνεργασία της με την Swiss Re, με την εφαρμογή για τον εντοπισμό ρίσκου CatNet. Το μόνο που ζητάαπό τον καταναλωτή είναι να εντοπίσει το σπίτι του στο χάρτη. Χτυπά σε πάνω από 1.100 πηγές δεδομένων για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος μιας δεδομένης γεωγραφικής τοποθεσίας.

Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί και δορυφορικά δεδομένα της NASA, βάσεις δεδομένων πανεπιστημίων και πληροφορίες από μετεωρολογικούς σταθμούς. Αυτό είναι το 85% του συνολικού ρίσκου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί δεδομένα από τρίτες πηγές για να αξιλογηθεί το υπόλοιπο 15%. Κτηματολόγιο, τηλεπικοινωνίες, παροχείς υπηρεσιών. Συγκεντρωμένες, ασφαλείς βάσεις δεδομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*