Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ΠΣΑ, το οποίο, ως γνωστόν, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγκριθεί από το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΠΣΑ παράλληλα «αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο ΠΣΑ. 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. 

Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι πέραν της απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα προωθηθεί εντός του α΄ εξαμήνου και το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «μίζερη»τη συζήτηση για τον τρόπο καταγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις και «μείζονα επιτυχία της οικονομικής πολιτικής» το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πανεθνικό θέμα για την ανάγκη να ζητούνται αυτές.

Σημειώνεται ότι στο ΠΣΑ θα περιλαμβάνονται δύο σενάρια για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ένα βασικό και ένα δυσμενέστερο. Με βάση το βασικό σενάριο, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα αρχίσει από το 2012.

Συνάντηση με Λ. Κατσέλη

Τρίωρη συνάντηση είχε στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα στελέχη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα, ενόψει της κατάρτισης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η συζήτηση των δύο πλευρών αφορούσε τις εξής προτεραιότητες:

1. Την τόνωση των επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν στοιχεία σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά, που κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 7 δισ.ευρώ ετησίως.

2. Τη ρευστότητα στην αγορά δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. 

Επίσης οι κοινοτικοί ενημερώθηκαν για τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

3. Την εποπτεία των αγορών. Συζητήθηκε το θέμα της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά επιτόκια που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά κλπ.

Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν την ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων που θα έχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Εξάλλου, σε ερωτήσεις που τέθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανάπτυξη έλεγαν ότι τα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αρχίζουν να αποδίδουν από το Μάιο – Ιούνιο 2010, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται το β΄ εξάμηνο του 2010 και ανάπτυξη θα έχουμε το 2011.

Δηλώσεις Θαπατέρο

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, σε συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με δημοσιογράφους ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για την Ελλάδα ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξουν την Ελλάδα, υποδεικνύοντας το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί και τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας.

Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι αυτό το τεστ στήριξης προς ένα κράτος μέλος θα στεφθεί με επιτυχία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως απαιτείται περισσότερος οικονομικός συντονισμός και «περισσότερη οικονομική ένωση» με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 27 εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραμείνει ισχυρή και με ευημερία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*