Έρχονται ανατροπές στην οικονομία

«Το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης θα περιλαμβάνει δίκαια μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, για την αναδιάρθρωση του κράτους, την αναθέρμανση της οικονομίας, τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση προχωρά με συνέπεια, υπευθυνότητα και ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς στις ριζικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ο κ. Πεταλωτής εκτίμησε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η επόμενη τριετία θα είναι μια τριετία ανατροπών προς όφελος του Έλληνα πολίτη, με στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, που θα έχει άμεσα αποτελέσματα τόσο στην καθημερινότητά του, όσο και ευρύτερα στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη Κυριακή το απόγευμα, θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής διέψευσε ότι αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, συνεργατών του και υπουργών και ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μ. Παπαϊωάννου σε σχέση με το ρόλο τις προοπτικές και την ενίσχυση του θεσμού αυτού της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε για τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει, με δεδομένη και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής, προκειμένου να περνάνε πολλά μεγάλα ζητήματα μέσα από μια κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και του ΕΣΡ, καθώς επίσης και ο νέος ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης.

Όπως ανέφερε, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ενημέρωσε για ένα νέο μισθολογικό πλαίσιο που πρέπει να υπάρξει στη δημόσια τηλεόραση και κυρίως για τα προβλήματα που ανακύπτουν στο μεταβατικό στάδιο από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.

«Δεν συζητήθηκε καθόλου ο εκλογικός νόμος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ως «πολύ εποικοδομητικό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση του ευρωπαϊκού κλιμακίου αποτελούμενου από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επιχειρησιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι “δεν έγινε έλεγχος ούτε επιθεώρηση, απλώς έγινε μια συνεργασία των υπουργείων με το κλιμάκιο”.

Αναφερθείς στη συνάντηση του κλιμακίου με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η υπουργός επεσήμανε σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τη στήριξη της επενδυτικής ζήτησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και την αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε και εμείς κοινωνοί διαφόρων σεναρίων τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η μόνη υπεύθυνη ενημέρωση είναι αυτή που γίνεται για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αντικατοπτρίζει και τις πραγματικές ανάγκες και τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Αυτό είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα υπάρξουν νέοι φόροι ή μείωση των μισθών κατά 7% που «ζητούν οι Βρυξέλλες» και αύξηση του ΦΠΑ.

«Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αποτυπώνεται και στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής για να συνεχίσει λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι προτάσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές είναι πολλές, εκείνο όμως που μετράει είναι η αποφασιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Για το ΦΠΑ έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει δημόσιες δηλώσεις βουλευτών με τις οποίες εμφανίζονται να αντιδρούν «στις όποιες σκέψεις για εκλογικό νόμο με το γερμανικό μοντέλο αλλά και στο «σκληρό» οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κάθε βουλευτής εκφράζει μέσα από την αυτονομία του τη δικαιολογημένη αγωνία για την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας».

Τόνισε δε ο κ. Πεταλωτής ότι δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα στην οικονομία αλλά δίκαια μέτρα που «πολλές φορές αναγκαζόμαστε να τα πάρουμε λόγω της κατάστασης που παραλάβαμε».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*