Πρόσοψη γραφείου της Generali

4 δις ευρώ για εξαγορές και ανάπτυξη διαθέτει η Generali 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ψηλά θέτει τον πήχη της ανάπτυξης η Generali καθώς όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη έχει «βάλει στην άκρη» 4 δις. ευρώ για εξαγορές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, καθώς δίνει αυξημένο βάρος στον κλάδο διαχείρισης ενεργητικού και στην ενίσχυση της παρουσίας της σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές.

Κατά την παρουσίαση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου Generali 2021, η διοίκηση του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου υπογράμμισε ότι σκοπεύει να εδραιώσει τον ρόλο της ως κορυφαίου «παίκτη» στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά και παράλληλα να επεκταθεί στις αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν μεγάλη συνεισφορά στην κερδοφορία του ομίλου.

Το σχέδιο Generali 2021 προβλέπει ότι ο τρίτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Ευρώπης θα παράξει πάνω από 10 ευρώ ρευστού την επόμενη τριετία, εκ των οποίων τα 4,5-5 δις. θα διοχετευθούν στους μετόχους ως μέρισμα, άλλα 2 δις. ευρώ θα αξιοποιηθούν για μείωση χρέους και 3-4 δις. ευρώ θα διατεθούν  -όπως προαναφέρθηκε-  για ανάπτυξη.  Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των  κερδών ανά μετοχή στην τριετία προβλέπεται στο 6-8%,  ο στόχος για τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων είναι άνω του 11,5%, ενώ αναμένεται και αύξηση του δείκτη φερεγγυότητας Solvency II κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες.

H εταιρεία προγραμματίζει επίσης επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, ενώ προανήγγειλε την αύξηση των προϊόντων που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και την ανάπτυξη νέων ομαδικών προγραμμάτων παροχών προς εργαζομένους και ασφαλιστικών προτάσεων προστιθέμενης αξίας.

«Η Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα για εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά θα εξετάσουμε και τις αγορές υψηλού περιθωρίου αν μπορούν να μας δώσουν κρίσιμη μάζα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Generali, Frederic de Courtois. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενδεχόμενα deals θα αφορούν σε εξαγορές ασφαλιστικών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι «δεν βιαζόμαστε» κι ότι «δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

Το Σεπτέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίακεται σε αποκλειστικές συνομιλίες για την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Sycomore και τον Οκτώβριο εξήγγειλε την εξαγορά της πολωνικής Union Investment.

«Εως το τέλος του 2021 θα είμαστε όμιλος ασφαλίσεων και διαχείρισης ενεργητικού», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Generali Philippe Donnet που αφότου ανέλαβε καθήκοντα το 2016 δρομολόγησε την πώληση «δευτερευούσης σημασίας» περιουσιακών στοιχείων, εστιάζοντας σε προϊόντα μικρότερης έντασης κεφαλαίου, νέες υπηρεσίες και νέες δραστηριότητες που βασίζονται σε προμήθειες. Η Generali επιδιώκει την διεύρυνση του βραχίονα διαχείρισης ενεργητικού ώστε να κάνει σταυροειδείς πωλήσεις στους πελάτες της στον κλάδο ασφαλειών και να αποφύγει την καταβολή προμηθειών σε τρίτους διαχειριστές.

«Η Generali ξεδιπλώνει μια φιλόδοξη στρατηγική –το σχέδιο Generali 2021- που θα επιταχύνει την ανάπτυξη του ομίλου και θα δημιουργήσει κορυφαίες αποδόσεις για τους μετόχους μας», πρόσθεσε ο κ. Donnet. «H βασική μας φιλοδοξία είναι να καταστούμε δια βίου εταίροι των πελατών μας, παρέχοντας καινοτόμες, εξατομικευμένες λύσεις χάρη στο ασύγκριτο δίκτυο διανομής μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*