Swiss Re: Στα 60 δις. δολ. οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές φέτος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 60 δις. δολ. θα ανέλθουν οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές φέτος, σύμφωνα με τη Swiss Re.

Όπως δήλωσε ο Dan Ryan, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του ομίλου, παρά την μακρά αλυσίδα φυσικών καταστροφών του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους (τυφώνες Florence και Michael στις ΗΠΑ, τυφώνες Jebi και Mangkhut στην Ασία, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κ.α.), οι ασφαλισμένες ζημίες θα είναι της τάξης των 60 δις. δολ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, που είναι ωστόσο λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον δυσβάσταχτο λογαριασμό» των 144 δις. δολ. του 2017.

Ο κ. Ryan έκανε επίσης λόγο για αυξήσεις στα αντασφάλιστρα κατά την περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) της 1ης Ιανουαρίου 2019, τονίζοντας όμως ότι θα περιοριστούν σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους δραστηριοτήτων όπου εντοπίζονται υψηλές ζημίες.

Η Swiss Re προέβλεψε επίσης –μέσω της τελευταίας της έκθεσης Sigma Report-  ότι τα ασφάλιστρα στους κλάδους υγείας και περιουσίας-ατυχημάτων θα αυξηθούν ετησίως κατά 3% την περίοδο 2019-2020 σε πραγματικούς όρους, με κινητήρια δύναμη την ισχυρή ζήτηση για ασφάλιση από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, όπου ο ρυθμός αύξησης των ασφαλίστρων εκτιμάται στο 9%, τριπλάσιος δηλαδή του παγκόσμιου μέσο όρου.

“Καθώς η τάση μετατόπισης του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας από τη Δύση προς την Ανατολή συνεχίζεται, η Κίνα και οι υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας θα αναδειχθούν ως βασική πηγή ζήτησης για ασφάλιση τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re Jerome Haegeli. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης Sigma, το μερίδιο της Κίνας στα ασφάλιστρα διεθνώς αυξήθηκε από 0,8% το 2000 στο 9,7% το 2017 και το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 16% φέτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*