Χρήστος Κώνστας

Μετά τα θεραπευτήρια, το CVC Capital αγοράζει Ασφαλιστική Εταιρεία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο χώρος της υγείας ως οικονομική δραστηριότητα μπαίνει στην εποχή των καταιγιστικών αλλαγών.  Οι τραγικές ελλείψεις στον δημόσιο τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας αφήνουν πολύ χώρο για ιδιώτες επενδυτές που σπεύδουν να καλύψουν το κενό και να εξυπηρετήσουν άμεσες ανάγκες της κοινωνίας.

Είναι προφανές ότι μετά την απόκτηση των μεγαλύτερων ιδιωτικών θεραπευτηρίων από τα εξειδικευμένα επενδυτικά funds, η επόμενη κίνηση θα γίνει προς την απόκτηση Ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να «καθετοποιηθεί» η παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι το Επενδυτικό Fund CVC Capital Partners.

Ισχυρός άνδρας στον χώρο της Υγείας σήμερα στην Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία ο κ. Δημήτρης Σπυρίδης που πρωταγωνίστησε στο μεγαλύτερο σχέδιο εξαγοράς και συγχώνευσης ιδιωτικών ιατρικών κέντρων (Metropolitian / CVC Capital / ΥΓΕΙΑ κλπ)

Χωρίς αμφιβολία το επόμενο βήμα του κ. Σπυρίδη θα αφορά μια μεγάλη συμφωνία εξαγοράς, για να δημιουργήσει την …ομπρέλα του οργανισμού που ο ίδιος δημιούργησε.

Πρόκειται για ένα  νέο mega deal το οποίο λειτουργώντας συμπληρωματικά με τον κλάδο της υγείας θα δημιουργήσει ένα super-scheme που θα περιλαμβάνει από θεραπευτήρια, νοσηλευτικά κέντρα μέχρι ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ εταιρεία.

Αντικειμενικοί παρατηρητές του κλάδου επισημαίνουν ότι η επόμενη κίνηση του κ. Δημήτρη Σπυρίδη θα αφορά την απόκτηση μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.

Δεν απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα…

Γίνεται πλέον προφανές πως ο βραχίονας της Hellenic Health Care (σχήμα, που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners) αποκτώντας και  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ εταιρείαμπαίνει δυνατά και σε αυτόν τον κλάδο, δημιουργώντας συνέργειες και «κουμπώνοντας» δραστηριότητες δημιουργούν τον μεγαλύτερο όμιλο στον κλάδο-υγείας-ασφάλισης στα Βαλκάνια.

3 comments

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

    Αγαπητέ κύριε Κώνστα

    Από τον Ιανουάριο του 1973 που άρχισα να ασχολούμαι με τις Ασφαλίσεις Ζωής μέχρι σήμερα, έχω δει μόνο 2 “καθετοποιήσεις παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους” της μορφής που αναφέρετε στο σχόλιό σας. (Interamerican με Ευρωκλινική & La Vie AEAEY με Όμιλο Ιατρικού Αθηνών).

    Στην 1η περίπτωση μια Ασφαλιστική Εταιρία μπήκε στο χώρο της Υγείας, αλλά το 2008 οι Μέτοχοι της Interamerican πούλησαν/μεταβίβασαν τον Όμιλο της Ευρωκλινικής στο επενδυτικό Fund SEEF.

    Στη 2η περίπτωση η ΥΓΕΙΑ (οικογένεια του Γ. Αποστολόπουλου) μπήκε στο χώρο των Ασφαλιστικών Εταιριών, αλλά το 2014 η La Vie ΑΕΑΕΥ έκλεισε ευτυχώς ανώδυνα για τους τότε ασφαλισμένους της, χάρις στη διορατικότητα της οικογένειας του Γ. Αποστολόπουλου.

    Λέτε να άλλαξαν τα δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς τα τελευταία χρόνια και η 3η προσπάθεια να μακροημερεύσει;

    Προσωπικά αμφιβάλλω, μια και είμαι από τους ελάχιστους που εξακολουθούν να βλέπουν “κοινό τόπο διαχρονικών συμφερόντων” μεταξύ των Παρόχων της ΥΓΕΙΑΣ & των Παρόχων Ασφαλιστικών Καλύψεων Υγείας (δεν είναι μόνο ο ΕΟΠΥΥ & οι Ασφαλιστικές Εταιρίες!)

    Με εκτίμηση
    Γιάννης Περιστέρης, Αναλογιστής

  2. Το σχόλιο είναι λογικό αλλά απουσιάζει η παράμετρος των στρατηγικών στόχων του εκάστοτε επενδυτή την οποία ούτε εγώ ούτε εσείς υποθέτω γνωρίζουμε. Επίσης η μεγάλη διαφορά των παραδειγμάτων που αναφέρονται και του σήμερα είναι ότι πλέον ο μόνος πρακτικά πελάτης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων είναι ο ασφαλιστικός κλάδος, επομένως δεν το βλέπω καθόλου παράλογο κάποιος ο οποίος επενδύει στην υπηρεσία να θεωρεί ότι τον συμφέρει συνολικά εάν εμπλέκεται δυναμικά (και επομένως επηρεάζει) και την πλευρά του πελατολογίου. Το πρόβλημα βέβαια, και εκεί θα συμφωνήσω με την ουσία του σχολίου, είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να λειτουργήσει ένα τέτοιο ‘πάντρεμα’ και οι περισσότεροι δυστυχώς μάλλον οδηγούν σε αποτυχία – αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει και επιτυχημένος δρόμος. Η ουσία είναι ότι ως ‘πάροχος υπηρεσιών’ ο συγκεκριμένος επενδυτής δεν φοβάται να χάσει πελάτες (η προσφορά είναι λίγο πολύ δεδομένη και νέοι πάροχοι δεν φαίνονται στον ορίζοντα) , επομένως εάν θέλει να επηρεάζει θα πρέπει να επενδύσει σε πραγματικά σημαντική ασφαλιστική εταιρεία – οι ελληνικές υποψήφιες είναι ελάχιστες (ή μια…) ενώ στις ξένες οι αποφάσεις λαμβάνονται εκτός Ελλάδος και θα το μάθουμε στο τέλος, τα χρήματα δε που απαιτούνται εάν επενδυθούν σωστά έχουν μάλλον καλύτερο βραχυπρόθεσμο value for money σε σχέση με τα θεραπευτήρια – επομένως προσωπικά βλέπω λογική σε μια τέτοια κίνηση οπότε … αναμονή.

  3. Να υποθέσω ότι αυτή η μια ειναι που αναφερθήκατε στο σχόλιό σας,η “μονάκριβη θυγατέρα” της μεγάλης μας φίλης οπως λεγόταν παλαιότερα κάποια μητρική Τράπεζα?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*