φωτιά, πυρκαγιές

Moody’s: Στα 6,8 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημίες από τις φωτιές στην Καλιφόρνια

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα ο «λογαριασμός» των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μοντέλων φυσικών καταστροφών RMS, τα 15 διαφορετικά μέτωπα έχουν κάνει στάχτη περί τα 280.000 στρέμματα, με αποτέλεσμα την καταστροφή 7.000 κτιρίων (κατοικιών και επιχειρήσεων) και τον θάνατο τουλάχιστον 31 ατόμων. Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους και 12.000 πυροσβέστες επιχειρούν στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά στην περιοχή Camp Fire περιγράφεται ως η πιο καταστροφική δασική πυρκαγιά στην ιστορία. «Από επιστημονικής πλευράς, οι πυρκαγιές δεν εξελίχθηκαν με απρόσμενο τρόπο, με δεδομένες τις συνθήκες όταν ξεκίνησαν: Ξηρό κλίμα, ξηρή βλάστηση και παρατεταμένοι ισχυρότατοι εποχιακοί άνεμοι», αναφέρεται στην ανάλυση της RMS. “Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν γρήγορα και οδήγησαν σε συγκέντρωση καιόμενων σταχτών που «ταξίδεψαν» μέσω του αέρα, επιτρέποντας στις φλόγες να διασχίσουν αυτοκινητόδρομους και να προκαλέσουν καταστροφές πολύ πέρα από τις βασικές εστίες των πυρκαγιών».

Έκθεση του οίκου Moody’s που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα υποστηρίζει ότι με βάση τις πυρκαγιές του παρελθόντος και τον αριθμό των κτιρίων που καταστράφηκαν, οι ασφαλισμένες ζημίες θα είναι ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσδιορίζοντας το ποσό στα 6,8 δις.δολ.-μέχρι στιγμής.

Η Moody’s υπολογίζει ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο το περασμένου έτους στην Καλιφόρνια προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες ύψους 12,5 δις. δολ.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τις κατοικίες στην περιοχή θα επηρεαστούν αρνητικά και από τις πρόσθετες αιτήσεις αποζημιώσεων για πρόσθετες δαπάνες διαβίωσης (additional living expenses) καθώς 300.000 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Oι εν λόγω δαπάνες καταβάλλονται μόνο σε περίπτωση καταστροφής ή υποχρεωτικής εκκένωσης μιας ασφαλισμένης κατοικίας. Ορισμένες εταιρείες ασφάλισης εμπορικών ακινήτων θα υποχρεωθούν επίσης σε καταβολή αποζημιώσεων για διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας», καταλήγει η Moody’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*