Cyber κίνδυνοι, η ελληνική οπτική, οι προτάσεις

της Ελενας Ερμείδου

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον των επιχειρήσεων τονίζει η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ παραθέτοντας την έκθεση τουWorld Economic Forum 2018 για τους Global Risks το οποίο  αναγνώρισε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως έναν από τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και οι κοινωνίες των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

H Insurance Europe, η ΕΙΟPA και το Κλαμπ των Γάλλων Νομικών δημοσίευσαν πρόσφατα εκθέσεις που περιγράφουν τον κίνδυνο αυτό, τις προκλήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης των σύμφωνα με τα δεδομένα και τα υπάρχοντα μέσα.

Διαβάστε:

Ασφάλιση Cyber Risk: Οι κυριότερες προκλήσεις

Η κας Μαργαρίτα Αντωνάκη υπογραμμίζει ότι  ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων που εμφανίζει το τοπίο των κινδύνων στο κυβερνοχώρο, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους αρμοδίους φορείς, την κοινωνία, το κράτος και τους ιδιωτικούς οργανισμούς να εξοικειωθούν καλύτερα με τους αναδυόμενους κινδύνους κυβερνοχώρου.

Η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα

Ωστόσο, η εγχώρια ασφαλιστική αγορά θα ήθελε να λάβει συνολική γνώση για το την εικόνα παρουσιάζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς τα μέτρα και τα σταθμά των ξένων διαφέρουν.

Διαβάστε:

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με τον κον Γιώργο Κουτίνα Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων Coverholder at Lloyd’s  οι διεθνείς έρευνες είναι πολύ χρήσιμες ωστόσο δεν  “ακουμπάνε” τις ελληνικές επιχειρήσεις (μικρομεσαίες σύμφωνα με τα διεθνή standards) οι οποίες δραστηριοποιούμενες, τα τελευταία χρόνια, σε περιβάλλον πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης προσπαθούν να επιβιώσουν αναμένοντας την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Εκτιμά, ότι θα ήταν  ενδιαφέρον να υπάρξει, με πρωτοβουλία – χρηματοδότηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κάποια παρόμοια έρευνα κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ιδιωτικό γραφείο μελετών, με ερωτήματα – θέματα προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*