Χρήστος Κώνστας

Τα παιχνίδια της Υγείας στο Χρηματιστήριο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Στον χώρο της υγείας υπάρχουν δύο ειδών πρωταγωνιστές.

  1. Αυτοί που είναι εδώ για να μείνουν, αυτοί που εργάζονται σ’ αυτό τον χώρο χρόνια ολόκληρα και θα παραμείνουν στον χώρο αυτό για πολλά ακόμη χρόνια.
  2. Υπάρχουν και οι άλλοι, οι επενδυτές, τα funds. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι έχουν ακόμη πρόσβαση σε πάρα πολύ φθηνό χρήμα κι έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν μεγάλα ποσά σε μικρά χρονικά περιθώρια.

Τόσο οι επαγγελματίες του κλάδου όσο και οι διαχειριστές των funds έχουν εγκαίρως εντοπίσει το τεράστιο κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, τον τομέα της υγείας. Οι παροχές των δημοσίων υποδομών, παρά τις συγκινητικές τιτάνιες προσπάθειες του προσωπικού όχι μόνον δεν επαρκούν αλλά επιπλέον δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας.

Επίσης είναι γεγονός ότι και στον κλάδο αυτό υπάρχει μια γιγαντιαία φούσκα. Οι υπηρεσίες υπερτιμολογούνται, οι αξίες υπερτιμούνται και η διαφθορά ξεχειλίζει.

  • Η Ελλάδα έχει περισσότερους γιατρούς σε απόλυτους αριθμούς απ΄ όσους έχουν χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό, καταναλώνει περισσότερα φάρμακα από χώρες με υπερδιπλάσιο εισόδημα.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Υπάρχουν προοπτικές σ’ αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα, στην υγεία. Υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού αλλά και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης ειδικά όταν εγκαταλειφθούν τα παλαιά κρατικοδίαιτα μοντέλα εξυπηρέτησης και αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να ασφαλίσει και να περιθάλψει τους πολίτες που το επιθυμούν.

Η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας πρωταγωνιστών εντοπίζεται κυρίως στον παράγοντα “ΧΡΟΝΟΣ”. Οι διαχειριστές των funds αγοράζουν για να πουλήσουν, πουλάνε για να κερδίσουν, απολογούνται στους μετόχους τους μόνο για τις αποδόσεις τους σε σχέση με το χρόνο. Αντιθέτως οι “παραδοσιακοί” παίκτες του κλάδου, έχουν υπομονή, αποτιμούν τις επενδύσεις σε σχέση την “απόδοση ανα κρεβάτι” και αναλύουν την αγορά με διαφορετικά κριτήρια και εργαλεία.

Οι πρόσφατες κινήσεις του επενδυτικού fund CVC Capital αναδεικνύουν αυτές τις δυνατότητες ενός κλάδου που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι η εξαγωγική λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία εξέλιξη η απόκτηση του 90% του ΥΓΕΙΑ από το  CVC Capital.

Το σύνολο των μετοχών του ΥΓΕΙΑ είναι 274 εκατ. μετοχές.  Όπως είναι αυτονόητο, τώρα το CVC προχώρησε  σε Δημόσια Πρόταση ώστε να δώσει και τους υπόλοιπους μετόχους το δικαίωμα να πουλήσουν -εφόσον το επιθυμούν- στην ίδια τιμή. Αν αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το CVC έχει δικαίωμα να εξαναγκάσει (squeez out) τους τελευταίους δύσπιστους μετόχους να αποδεχθούν την πρότασή του, ενδεχομένως και να αποσύρει τη μετοχή από το Χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η συνολική αποτίμηση του Ομίλου ΥΓΕΙΑ διαμορφώθηκε στα 420 εκατ. ευρώ. Ποσό περίπου 290 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί στους μετόχους, από τα οποία τα 204,4 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ήδη στη MIC.

Αυτομάτως και λογικά η χρηματιστηριακή αγορά κάνει συγκρίσεις και υπολογισμούς.

Χθες μόνο η μετοχή του ΙΑΣΩ εκτινάχθηκε κατά έως και 10% υψηλότερα προς τα 0,81 ευρώ.

Με πυξίδα τη συνολική αποτίμηση του ΥΓΕΙΑ (στα 290,45 εκατ. € με τη μετοχή στα 0,95 € όπου περνούν τα πακέτα) τα 98 εκατ. € του ΙΑΣΩ θεωρείται πως είναι συγκριτικά φθηνότερη, σε ένα discount της τάξεως του 20% έναντι της θεωρούμενης ως εύλογης τιμής.

Σύμφωνα με την Κύκλος χρηματιστηριακή με όρους εσωτερικής αξίας προς τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EV/EBITDA, P/BV και P/E) το ΙΑΣΩ είναι φθηνότερο όχι μόνο έναντι άλλων εγχώριων του κλάδου αλλά και σε σύγκριση με ξένους ομίλους όπως των Rhoen Klinikum AG, Mediclin AG, Korian SA, Orpea, Capio, LNA Sante Sa, Fresunius Medical Care.

Με βάση τα στοιχεία της Κύκλος το ΙΑΣΩ έχει EV/EBITDA 6,03 φορές, με το αμέσως ελκυστικότερο στις 6,67 φορές που έχει η Mediclin AG. Η τιμή προς τη λογιστική αξία Ρ/ΒV υπολογίζεται στις 0,86 φορές όταν όλες οι άλλες έχουν από 1,1 φορές και πάνω, ενώ το p/e είναι στις 8 φορές όταν όλων των υπολοίπων είναι (τουλάχιστον) 10 φορές τα κέρδη χρήσεως.

Δύο χρήσιμες λεπτομέρειες: το CVC Capital ακριβώς επειδή είχε ως στρατηγική προτεραιότητα να αποκτήσει το ΥΓΕΙΑ ως νευραλγικό φορέα του συστήματος που “στήνει” στην ελληνική αγορά πλήρωσε κάτι…παραπάνω.

Το premium αυτό δεν συνεκτιμάται στο fair value του ΙΑΣΩ παρά μόνον ως συγκριτικό μέγεθος.

Την προσεχή Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εκποίηση για 496.045 μετοχές του ΙΑΣΩ. Το τελευταίο διάστημα μέσω εκποίησης πακέτων έχει αλλάξει χέρια ένα ποσοστό που υπολογίζεται στο περίπου 3% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Αριθμός εισηγμένων μετοχών 122.156.754. Mέγιστη τιμή 52 εβδομάδων, στα 1,0711 (στη συνεδρίαση της 22 Ιανουαρίου) και χαμηλή στα 0,5534 (στις 23 Νοεμβρίου 2017).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*