Πίσω από το ταμπλό

Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank και Πειραιώς κατέχουν ομόλογα αξίας 38,5 δισ. ευρώ, των οποίων οι αποδόσεις είναι πλέον αρνητικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία τους.

Το κυβερνητικό μέτρο για το πάγωμα δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξ άλλου, σε συνδυασμό με την κατεύθυνση της ΤτΕ για σχηματισμό προβλέψεων στο 10% των δανείων, πλήττει επίσης τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά ακόμη και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ δεν αποκλείεται να αυξήσει και τις επισφάλειες, οι οποίες μέχρι τώρα παρουσιάζονταν ως αναχρηματοδοτήσεις, ενώ στην ουσία αφορούσαν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Έχει σημαντική έκθεση σε κρατικά ομόλογα, αλλά η ενεργητική διαχείριση της απέδωσε κέρδη στο πρώτο εξάμηνο, που εξισορροπούν τις ζημίες που προκύπτουν τώρα. Σημαντικό «οχυρό» διάσωσης της κερδοφορίας της η συμμετοχή της στην Finansbank, αφού οι τουρκικές τράπεζες οδηγούν το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (και την οικονομία της χώρας) εκτός κρίσης και εμφανίζουν εφέτος σημαντική βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών τους. Τελευταία τιμή κλεισίματος : 18,45 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Δεν έχει στο χαρτοφυλάκιό της πολλά ελληνικά ομόλογα, οπότε από αυτή την άποψη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις ελληνικές τράπεζες. Επηρεάζεται κι αυτή, όμως, εμμέσως από την όλη κατάσταση, καθώς η ελληνική αγορά αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της.

Παράλληλα, ως γνωστόν, προχώρησε στην εξαγορά συμμετοχής 9,7% στη ρουμανική Banca of Transilvania, έναντι τιμήματος 58 εκατ. ευρώ, που χαρακτηρίζεται μικρό για τα δεδομένα της Τράπεζας Κύπρου. «Σενάρια» περί στενότερης σχέσης των δύο τραπεζών (η Κύπρου διαθέτει ήδη καταστήματα στη Ρουμανία), αποκλείσθηκαν από τη διοίκηση της κυπριακής τράπεζας, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.

Η Citigroup διατηρεί την τιμή στόχο της Τράπεζας Κύπρου στα 7 ευρώ, ενώ η σύσταση παραμένει “Buy”. Τελευταία τιμή κλεισίματος: 4,90 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Κύκλο εργασιών στα 750 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 130 εκατ. ευρώ αναμένεται να σημειώσει ο Όμιλος Μυτιληναίου. Από τα 130 εκατ. τα 70 εκατ. προήλθαν από τη δραστηριότητα της Αλουμίνιον της Ελλάδος. 

Η πολύ καλή επίδοση αναμένεται να επαναληφθεί και το 2010, καθώς η εισηγμένη «κλείδωσε» την τιμή όλης της παραγωγής αλουμινίου στα 3.150 δολάρια (κοντά στο φετινό μέγιστο), όταν η τρέχουσα τιμή του μετάλλου έχει κατρακυλήσει στα 2.200 δολάρια τον τόνο. Τελευταία τιμή κλεισίματος: 5,02 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στα 8,9 από 8,3 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για τη ΓΕΚ Τέρνα η Marfin Analysis σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, ενώ διατηρεί τη σύσταση “buy”.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει μείωση του χρόνου έκδοσης άδειας για τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (από τα 3-5 χρόνια σε 8-10 μήνες) καθιστούν τη ΓΕΚ Τέρνα ελκυστικότερη, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Τελευταία τιμή κλεισίματος: 5,97 ευρώ.

ΟΤΕ
Στα 12,1 ευρώ από 12,7 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Marfin Analysis σε έκθεση (16/12) διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση Accumulate. 

Η χρηματιστηριακή προχώρησε στην νέα τιμή – στόχο μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Οργανισμού εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για τις προοπτικές του ΟΤΕ. Τελευταία τιμή κλεισίματος: 10,38 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*