deal, συμφωνία, χειραψία στο παράθυρο, στατιστικά, ηλιοβασίλεμα

Ασφαλιστικά deals ύψους 37 δις δολ. το α’ εξάμηνο του 2018

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 37 δις. δολ. ανήλθε η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο το α’ εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησαν από κοινού η μεσιτική εταιρεία Willis Tower Watson και η Mergermarket.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Παρότι ο συνολικός αριθμός των deals (84) κατά την εξεταζόμενη περίοδο ήταν ο μικρότερος από το 2009, εντούτοις ο μεγάλος αριθμός (14) των mega-deals με αξία άνω των 500 εκατ. ευρώ οδήγησε στα ύψη  το συνολικό ύψος των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όπως επισημαίνεται τη μελέτη, η τάση συγκέντρωσης στον κλάδο αποδίδεται στην μεταβαλλόμενη φύση των επιχειρηματικών μοντέλων των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς οι αυξανόμενες εποπτικές απαιτήσεις αλλάζουν τα δεδομένα. Επιπροσθέτως, πολλοί όμιλοι απαλλάσσονται από «ανεπιθύμητους» τομείς δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία ενεργητικού υψηλής αξίας προς πώληση. ‘Οσον αφορά στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity), οι εισροές-ρεκόρ (με το συνολικό ενεργητικό των εν λόγω ταμείων να ανέρχεται στο 1 τρις. δολάρια), οδηγεί σε ισχυρό ενδιαφέρον για ασφαλιστικά assets και σε πολύπλοκα deals με αγοραστές private equity όπως η Apollo, η Bain Capital κ.α.

«Θα δούμε κι άλλες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο των (αντ)ασφαλειών», σχολιάζει ο Jack Gibson, εκτελεστικός διευθυντής της Willis Tower Watson. «Είναι απλώς θέμα καταβολής του σωστού τιμήματος και υπέρβασης των εμποδίων που είχαν ως αποτέλεσμα την βραδεία ολοκλήρωση πολλών deals, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί και τον μικρότερο αριθμό συμφωνιών φέτος».

Από τα 84 deals, τα 44 αφορούσαν στον κλάδο γενικών ασφαλειών, τα 22 τον κλάδο ασφαλειών ζωής, 11 είχαν στο επίκεντρο ομίλους που προσφέρουν ασφάλειες περιουσίας και ατυχημάτων και ασφάλειες ζωής, ενώ 7 deals έλαβαν χώρα στις αντασφάλειες, κλάδος στον οποίο ο ελβετικός όμιλος Swiss Re αναμένει περαιτέρω συγκέντρωση, καθώς η «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών θολώνει ολοένα και περισσότερο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*