Το πρώτο σοβαρό βήμα με τα Επαγγελματικά Ταμεία

της Ελενας Ερμείδου

Το πρώτο κεφάλαιο του νέου βιβλίου της ελληνικής οικονομίας γράφτηκε χτες στην 3η ημερίδα της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ για την Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων. Η ανάπτυξη τους είναι πλέον αυτοτέλεια και όχι ανάγκη προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του πρώτου πυλώνα ασφάλισης. Εχουν υποβληθεί σχέδια προς υλοποίηση και ήδη διαφαίνεται μεγάλη κινητικότητα. Ωστόσο, το τοπίο είναι ακόμα ρευστό, καθώς μένουν να γίνουν πολλά βήματα ακόμα, ώστε να διαμορφωθεί  μία ολοκληρωμένη εικόνα που θα καθορίσει την πορεία των διαχειριστών κεφαλαίων, των ασφαλιστικών, των αντασφαλιστών, αναλογιστών και όλων των φορέων που διατηρούν ενδιαφέρον..

Διαβάστε:

Δ. Λιάκος, Υφ. παρά τω Πρωθυπουργώ: Προτείνει ΤΕΑ στο ασφαλιστικό σύστημα

Ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης αντανακλά την παγκόσμια τάση προς επικουρικά συνταξιοδοτικά συστήματα, και απαντά στην ανάγκη συμπληρωματικής ενίσχυσης των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων ασφάλισης, τα οποία πιέζονται από τη γήρανση του πληθυσμού και την επιδείνωση της σχέσης μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω υψηλής ανεργίας, ελαστικής εργασίας, και γήρανση του πληθυσμού για αυτό και αναμένονται παρεμβάσεις που θα περικλείουν και την συμμετοχή των επαγγελματικών ταμείων στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο ρόλος των ΤΕΑ  έχει αποσαφηνιστεί  θα είναι συμπληρωματικός με την μορφή της επικουρικής ασφάλισης ενώ με την λειτουργία τους θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και οι μορφές αποταμίευσης.

Η επένδυση των αποθεματικών των Ταμείων, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου είτε σε χρηματοπιστωτικά μέσα, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και μετοχές, είτε απευθείας στην πραγματική οικονομία με τις κατάλληλες θεσμικές ρυθμίσεις, μέσω συμμετοχής στη χρηματοδότηση έργων, σύγχρονων υποδομών, εξωστρεφών περιβαλλοντικά ευαίσθητων επιχειρήσεων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και στην δημιουργία θέσεων και μακροχρόνια, στη μείωση του συνολικού κόστους του εθνικού συστήματος συντάξεων.

Στην λήψη των επενδυτικών αποφάσεων, η νέα τάση περιλαμβάνει κριτήρια περιβαλλοντικής και κοινωνικής κατεύθυνσης, καθώς επίσης και κριτήρια εφαρμογής αρχών εταιρικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε

Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα

Εκτός του ότι στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις ώστε να δουλέψουν τα επαγγελματικά ταμεία συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης, μείζον πρόβλημα δημιουργείται από την άγνοια του κόσμου. Υπάρχει πλήρη σύγχυση για το ρόλο τους  και την μορφή που μπορούν να λειτουργούν. Συνεπώς και θα πρέπει με την θεσμοθέτηση του πλαισίου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για εργαζόμενους και εργοδότες, να επιτευχθεί ο στόχος της λειτουργίας τους, και η παραμονή τους να αποτελεί πάντα κίνητρο καθώς και να δοθούν φορολογικά κίνητρα.

Ανασταλτικοί παράγοντες στην δημιουργία τους είναι οι υψηλές εισφορές που φτάνουν το 27%, το νομικό πλαίσιο που απαιτεί 100 άτομα για την δημιουργία τους αλλά και η έλλειψη σύγχρονης εποπτείας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο θεσμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων επαγγελματικών ομάδων αλλά και της κυβέρνησης, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*