Λογότυπο ΕΛΕΤΕΑ

Με τον υφυπουργό Εργασίας Α. Πετρόπουλο συναντήθηκε η ΕΛΕΤΕΑ

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη, αρμόδιο για θέματα επαγγελματικής ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο είχε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ). Την Ένωση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και ο Α ´ Αντιπρόεδρος Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ, και Ευάγγελος Θωμόπουλος, Πρόεδρος του ΤΕΑ Ιnteramerican.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Ένωσης, αφού υπογράμμισαν τους βασικούς σκοπούς της, που είναι η διάδοση και ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης και η βελτίωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, κατέθεσαν εγγράφως σειρά θεμάτων / προτάσεων προς συζήτηση και επεξεργασία.

Μεταξύ των βασικών εισηγήσεων ήταν η διατήρηση της συμπληρωματικότητας του 2ου πυλώνα ασφάλισης και του μη κερδοσκοπικού του χαρακτήρα, η ανάγκη ενίσχυσης της παρούσας κατακερματισμένης εποπτείας και η εξέταση της δυνατότητας μελλοντικής εφαρμογής ενιαίας εποπτείας, η εκλογίκευση των διαφόρων λειτουργικών και εποπτικών εξόδων, η κατάργηση του ελάχιστου περιοριστικού ορίου σύστασης ΤΕΑ των 100 ατόμων με παράλληλη θεσμοθέτηση των «ανοικτών» (πολυεργοδοτικών και πολυκλαδικών) επαγγελματικών ταμείων, καθώς και της δυνατότητας υπαγωγής διαφόρων επαγγελματικών ομάδων σε υφιστάμενα ΤΕΑ με διαφορετικά καταστατικά εισφορών.

Ο κ. Πετρόπουλος και το επιτελείο του ξεκαθάρισαν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν συζητά την καθιέρωση υποχρεωτικού χαρακτήρα στον 2ο πυλώνα ασφάλισης. Εμφανίστηκε θετικός στην επεξεργασία των προτάσεων της ΕΛΕΤΕΑ και μάλιστα οριοθέτησε χρονικά την ολοκλήρωση των όποιων αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών με το χρονοδιάγραμμα ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της 2ης ευρωπαϊκής οδηγίας 2341/2016/ΕΕ για τα επαγγελματικά ταμεία, που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2019.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΕΑ, αφού ευχαρίστησαν τον κ. Πετρόπουλο για τη συνάντηση, δεσμεύτηκαν να συνδράμουν επικουρικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σε οποιαδήποτε συμβουλευτική υπηρεσία χρειασθεί για την προώθηση των ανωτέρω πρωτοβουλιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*