Κλειδί το rate για το κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων

της Ελενας Ερμείδου

Τα μακροοικονομικά μεγέθη, όπως οι αποδόσεις και ο πληθωρισμός θα καθορίσουν την βάση της επόμενης φάσης της (αντ)ασφαλιστικής αγοράς. Η καμπύλη των αποδόσεων έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και να παίρνει ανοδική πορεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις μελλοντικές επιδόσεις του κλάδου Περιουσίας & Ατυχημάτων σύμφωνα με αναλυτή της JLT Re, και τα όσα εξήγησε στο Baden-Baden.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες διακρατούν  στα χαρτοφυλάκια τους όγκο τίτλων σταθερού εισοδήματος, μεσαίας και μακράς ωρίμανσης. Καθώς έχει ξεκινήσει η ανοδική πορεία των αποδόσεων, οι τιμές των τίτλων μειώνονται.

Το κλειδί της υπόθεσης, είναι το rate. Μία απότομη άνοδος ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στους ισολογισμούς των αντασφαλιστών καθώς οι αξίες των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια θα πέσουν. Αν αυτή η κίνηση συνοδευτεί με μία αύξηση των απωλειών από πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στο κλάδο, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στα αποθεματικά καθώς οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις γίνονται πιο ακριβές.

Με άλλα λόγια, με μία απότομη άνοδος των αποδόσεων και του πληθωρισμού ο κλάδος αποκτά μεγαλύτερη έκθεση ακόμα και αν  το discount και οι αποδόσεις είναι υπό έλεγχο.

Όλα αυτά σύμφωνα με την JLT σημαίνουν ότι η εικόνα των ισολογισμών μπορεί να μεταβληθεί. Επίσης και τα αποθεματικά δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον υψηλά.

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*