Οι ασφαλιστές ‘απασφάλισαν’

της Ελενας Ερμείδου

Οι συζητήσεις για την Οδηγία IDD ξεπέρασαν και αυτές για το Μητρώo των Ενεργών Ασφαλιστών.

H IDD θα εξυγιάνει, θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει το κλάδο. Υποδεικνύει και υποχρεώνει τους ασφαλιστές να υιοθετήσουν μεθόδους και πρακτικές που θα μπορούσαν να είχαν εφαρμόσει  και νωρίτερα.

Κάποιοι όμως από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και δη από τους μεσίτες δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι έγινε η σωστή δουλειά.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση του ΣΕΜΑ που έγινε την περασμένη εβδομάδα ερωτώμενοι από το IW για τα οφέλη της Οδηγίας για την Διανομή των Ασφαλιστικών Προϊόντων, απέφυγαν να σχολιάσουν τις συζητήσεις για το επάγγελμα και τα οφέλη, έχοντας τες ακούσει πολλάκις τα ίδια λόγια. Μας τόνισαν, αντιθέτως ότι «στην Ελλάδα σπάνια γίνεται κάτι σωστό, … οι έλληνες αρέσκονται να μένουν στην επιφάνεια ….. μένουν και είναι ανώριμοι και παιδιά … και ότι η εκπροσώπηση για την διαμόρφωση των διατάξεων και των υποχρεώσεων δεν ήταν αυτή θα έπρεπε να είναι».  Διευκρίνισαν ότι θέματα σοβαρά που θα έπρεπε να είχαν θιχτεί δεν συζητήθηκαν.

Θεσμικοί παράγοντες από την άλλη πλευρά τόνισαν, έχοντα διαβάσει το άρθρο της περασμένης εβδομάδας « Ιδού η Ιερά Βίβλος των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών», ότι κάποιες από τις προτάσεις είναι πολύ ωραίες, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται:

«Είναι ανεφάρμοστες», είπαν «διότι είναι αντιφατικές», έχοντας συγκεκριμένα διαβάσει τα θέματα διαφήμισης εκπτώσεων με στόχο την σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου.  Υπογράμμισαν ότι οι διαφημίσεις αυτού του είδους γίνονται από τις ασφαλιστικές και μόνο με στόχο να δελεάσουν τον πελάτη και να προωθήσουν τα προϊόντα τους, δεν τις καταχωρούν στα έντυπα, στις ιστοσελίδες ή στην τηλεόραση οι ασφαλιστές. Εξήγησαν ότι «αυτοί έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με αυτήν την πρακτική», άρα και πως μπορεί να είναι υπόλογοι για μία πολιτική που δεν είναι ξεκάθαρη.

Με άλλα λόγια, για κάποια θέματα κρατούν κάποιοι κρατούν μικρό καλάθι. Και όπως δείχνουν τα πράγματα από όσα ακούσαμε για αυτό το θέμα, ο κλάδος είναι χωρισμένος στα δύο με δύο διαφορετικές απόψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*