Όμιλος Fourlis: Μέχρι οκτώ ΙΚΕΑ «χωράει η Ελλάδα

Τα επτά με οκτώ καταστήματα ΙΚΕΑ σχεδιάζει να φτάσει στην Ελλάδα ο όμιλος Fourlis μέχρι το 2013-14. Το επόμενο σημείο πώλησης που αναμένεται να λειτουργήσει είναι αυτό στα Ιωάννινα στο τέλος του 2010 και θα ακολουθήσει ένα στη Σόφια μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2011.
 
Άλλα δύο ΙΚΕΑ θα ακολουθήσουν στην επαρχία το ένα εκ των οποίων πιθανότατα θα είναι στην Κρήτη.
Συνολικά σε Ελλάδα Βουλγαρία και Κύπρο ο όμιλος στοχεύει στα 12 καταστήματα. Ο φετινός κατάλογος, σύμφωνα με τον  Απόστολο Πεταλά, Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου, είναι κατά 4% φθηνότερος κατά μέσο όρο από τον προηγούμενο παρά το γεγονός ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους παραμένει σταθερό. 

Σε σχέση με τις διαφορές που παρουσιάζονται μεταξύ προϊόντων της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ο κ. Πεταλάς ανέφερε ότι στην Ελλάδα το κόστος, οι ποσότητες και ο ανταγωνισμός είναι διαφορετικά σε σχέση με το εξωτερικό. 

Επιπρόσθετα στη χώρα μας δεν επιτρέπεται η πώληση προϊόντων κάτω του κόστους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γερμανία για λόγους ανταγωνισμού. Για το ΙΚΕΑ στη Λάρισα το οποίο είναι το πρώτο στην επαρχία ο κ. Πεταλάς είπε ότι αποτελεί μία θετική εμπειρία καθώς στόχος από τον πρώτο χρόνο είναι να παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fourlis τόνισε ότι η κρίση έβαλε τα πράγματα σε άλλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο όγκος πωλήσεων στο εννεάμηνο αν και ο αριθμός επισκέψεων στα καταστήματα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. 

Γενικά το 4ο τρίμηνο θα είναι πιο δύσκολο του αναμενόμενου, ενώ την κατάσταση επιδεινώνει η αβεβαιότητα των εξαγγελθέντων φορολογικών μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά, η αλλαγή φορολογικών συντελεστών κλπ. 

Η διοίκηση του ομίλου έχει επικεντρωθεί σε τέσσερις ποιοτικούς στόχους, τους οποίους και πετυχαίνει για εφέτος, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή κ. Γ. Αλεβίζο: στην αύξηση του μεριδίου αγοράς, στη μείωση του δανεισμού, στην επέκταση του δικτύου και στη διατήρηση της κερδοφορίας. Στα θετικά συγκαταλέγονται, η λειτουργική κερδοφορία η οποία παραμένει σταθερή στα περυσινά επίπεδα, οι απαιτήσεις που είναι εξασφαλισμένες και το γεγονός ότι ο δανεισμός στη Ρουμανία έχει γίνει σε τοπικό νόμισμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*