Εθνική Ασφαλιστική, επιγραφή στην είσοδο του κτιρίου

Στα διεθνή δικαστήρια προσφεύγει η Gongbao για την απόρριψη της από την Εθνική

Επίσημη και εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση εξέδωσε η Gongbao Investment για την Εθνική Ασφαλιστική, καταγγέλλοντας τη Διαδικασία Πώλησης εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας.

“Στις 16 Οκτωβρίου 2018, λάβαμε μια επιστολή (η «Επιστολή») από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ»), σύμφωνα με την οποία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ («ΔΣ της ΕΤΕ») συνεδρίασε την προηγούμενη ημέρα.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΤΕ αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao Financial Holdings Limited σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της Ανωνύμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «Η ΕΘΝΙΚΗ» («Εθνική Ασφαλιστική»).

Θεωρούμε ότι η απόφαση και λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι. Η διαδικασία λήψης της απόφασης, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά αυτοσχέδιας συνεδρίασης, για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων με τη Gongbao είναι ανεύθυνη, αλλά έχει και απώτερο σκοπό.

Επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος την 2η Μαρτίου 2018. Ο κος Wong Ching (δεύτερος από αριστερά, Πρόεδρος της Gongbao), ο κος Dominique de Villepin (δεύτερος από αριστερά, πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας και χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Gongbao), ο κος Στουρνάρας (τρίτος απο δεξιά, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), και η κα Σεληνιωτάκη (δεύτερη από δεξιά, διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης)

Πρόκειται για ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, με τον κο Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις.

Πρόκειται για μια μαύρη μέρα.

  • Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη.
  • Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση.

Τα τελευταία δύο έτη, παρά την αποτυχία της ΕΧΙΝ και την απόσυρση της Fosun την τελευταία στιγμή, υποστηρίξαμε αδιάλειπτα την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική και συνεχίσαμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία πώλησης ως ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι τέλους, καθώς θεωρήσαμε το εν λόγω έργο ως ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδος και Κίνας. Στη σχέση αυτή, είχαμε την συνεχή στήριξη της ICBC. Είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζικος όμιλος εμπορικών τραπεζών υποστήριξε έργο στην Ελλάδα.

 

Συνάντηση μεταξύ του κου Zou Xiaoli, πρώην Πρέσβη της Κίνας (δεξιά), και του κου Wong Ching (αριστερά, Προέδρου της Gongbao) την 21η Μαρτίου 2017

 

Ως αποτέλεσμα, καταλογίζονται ευθύνες στον κο Μυλωνά και στην ΕΤΕ για τη συμπεριφορά τους, την απόφαση τους επί του ζητήματος και την περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικό δάνειο έως 450 εκατ. ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως.

 

Επίσκεψη στην ΕΤΕ την 23η Μαΐου 2017. Ο κος Wong Ching (αριστερά, Πρόεδρος της Gongbao), ο κος Μυλωνάς (κεντρικά, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ), και ο κος Yu Qide (δεξιά, Αντιπρόεδρος του παραρτήματος Παρισιού της ICBC)

 

Διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς….”

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κος Τσίπρας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κος Δραγασάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κος Πιτσιόρλας, ο πρώην Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κος Μιχέλης, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Gongbao με επικεφαλής τον κο Wong Ching την 26η Απριλίου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*