λογότυπο ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά

10 αλλαγές που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής στην ΠΦΥ

Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την επόμενη ημέρα στην Υγεία με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η εκδήλωση με θέμα «Ποιοτική Υγεία για όλους – Ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα» αποτελεί την πρώτη από τις θεματικές ημερίδες που έχει προναγγείλει το ΚΙΝΑΛ για την παρουσίαση των πολιτικών θέσεών του στην κοινωνία, στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα. Η επιλογή του θέματος με το οποίο το ΚΙΝΑΛ άνοιξε τον «κύκλο» των θεματικών εκδηλώσεων που έχει προαναγγείλει, μόνο τυχαία δεν είναι φυσικά, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) φέρει στην «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ τόσο ως προς τον σχεδιασμό όσο και ως προς τη λειτουργία του.

«Το ΕΣΥ μετατρέπεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε ένα προνοιακό σύστημα χαμηλής ποιότητας, με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, που σπρώχνει όσους έχουν τη δυνατότητα στην ιδιωτική υγεία» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην κατάσταση που αντιμετώπισε στο ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. «Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υποχρηματοδότηση. Τεχνολογικός εξοπλισμός απαξιωμένος που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές» σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταγγέλλοντας ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα ζητά προεγκρίσεις για χορήγηση φαρμάκων για θεραπείες, ακόμη και για εσωτερικούς ασθενείς.

«Η εικόνα χαρακτηρίζει σήμερα δυστυχώς το σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας»επισήμανε η κα Γεννηματά, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα κονδύλια που διαθέτει για την Υγεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκ. ευρώ που ήταν ετησίως πριν το 2015, μειώθηκε στα 100 εκ. ευρώ το 2018. Οι δαπάνες αυτές, πρόσθεσε, φορτώθηκαν στην πλάτη των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων με την αύξηση των εισφορών υγείας.

Το ποσοστό της οικογενειακής δαπάνης όσων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας αυξάνεται σταθερά παρά το νόμο για τους ανασφάλιστους. Πολύ φυσικό. Ένας χαμηλοσυνταξιούχος πληρώνει κατά μέσο όρο ως και 50% συμμετοχή, από 22% που ήταν το 2012″ είπε δεικτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι θυσιάζουν τα πάντα για το υπερπλεόνασμα.

Η διάλυση του ΕΣΥ βολεύει πλήρως η Νέα Δημοκρατία, εκτίμησε η κα Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση διαμορφώνει μια αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς υγείας που, με τον τρόπο που περιγράφεται, υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αναιρεί την αρχή της καθολικής κάλυψης. «Η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα β’ κατηγορίας, εξυπηρετεί τα σχέδια της για περικοπή των δημόσιων δαπανών και αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η μετακύληση του κόστους στους πολίτες πλήττει κυρίως τους αδύνατους, δημιουργεί αποκλεισμούς» υπογράμμισε.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Με ιδιαίτερα «μελανά» χρώματα περιέγραψε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής την κατάσταση που επικρατεί και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας (ΠΦΥ).

«Οι γιατροί της ΠΦΥ γύρισαν την πλάτη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ η επιμονή της να εισάγει το gatekeeping από 1-1-19, θα στείλει ακόμα περισσότερους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα. Οι ΤοΜΥ εξελίσσονται σε μια οικτρή αποτυχία» τόνισε, εκτιμώντας πως η μεταρρύθμιση είναι δίχως άλλο καταδικασμένη στην αποτυχία.

«Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς γιατρούς, χωρίς κτίρια, χωρίς αντικείμενο η κυβέρνηση οδηγεί την ΠΦΥ στην πλήρη διάλυση» ανέφερε σχετικά η κα Γεννηματά, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα. «Αντί να αξιοποιήσει κάθε γιατρό, κάθε διαθέσιμο πόρο μέσα στην κρίση και την ένδεια, η κυβέρνηση σήμερα επιλέγει τις θνησιγενείς ΤοΜΥ. Ανταγωνίζεται και αποδομεί τις υφιστάμενες κρατικές δομές και κατευθύνει τα ελάχιστα διαθέσιμα με λάθος τρόπο» πρόσθεσε.

10 δεσμεύσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη δημιουργίας νέων δομών, αλλά συντονισμού των υφιστάμενων» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά. Παρουσίασε, ταυτόχρονα, 10 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής «που αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο της Υγείας».

Πρόκειται για τις ακόλουθες:

  1. Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
  2. Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των ΚΥ, των δημοτικών πολυιατρείων και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα (κατόπιν πιστοποίησης).

Ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες και  γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.

  1. Έμφαση στην πρόληψη. Με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. ( Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν τα παιδιά στην Α Δημοτικού χωρίς να έχουν εμβολιαστεί). Δεν είναι δυνατόν επίσης να μην περιλαμβάνεται στην πρόληψη η οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών. Σταθερό ποσοστό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Ρήτρα οδοντιατρικής.
  2. Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.
  3. Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων Νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο. Μονάδες που θα μπορούν να συστεγάζονται με Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.
  4. Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα Φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους/χαμηλοσυνταξιούχους.

Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές Συντάξεις, ώστε να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους που δοκιμάζονται από τις μειώσεις.

  1. Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.
  2. Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και την ΠΦΥ.
  3. Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.
  4. Αποκέντρωση του Συστήματος.

Το υπουργείο Υγείας σταδιακά να μετατραπεί σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος. Μέσω των υπηρεσιών του και των αρμόδιων αρχών, όπως ο ΕΟΦ και το ΚΕΣΥ, πρέπει να μεριμνά για την ενιαία εφαρμογή των κανόνων, την τήρηση της ποιότητας, της διαφάνεια κτλ., μεταβιβάζοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της καθημερινής λειτουργίας των μονάδων υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

 «Αυτές οι δεσμεύσεις είναι για μας Συμβόλαιο Τιμής με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» τόνισε η κα Γεννηματά και τάχθηκε υπέρ ενός δημόσιου, καθολικού συστήματος υγείας που θα καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα, όλους τους πολίτες και θα τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

«Στην συνείδηση των πολιτών η Κοινωνική Πολιτική, είναι ταυτισμένη με την Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη. Και σε αυτόν ακριβώς τον δρόμο το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει σήμερα. Σήμερα όμως μετά από 35 χρόνια λειτουργίας το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί. Εμείς φτιάξαμε από το μηδέν το ΕΣΥ. Εμείς θα κάνουμε πράξη την αναγέννησή του» κατέληξε η πρόεδρος το Κινήματος Αλλαγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*