Η Αθήνα διοργανώτρια του 44ου Επιστημονικού Συνεδρίου της COSPAR το 2022

Κατά τη διάρκεια του 42ου Διαστημικού Συνεδρίου της COSPAR που οργανώθηκε από τις 14 ως τις 22 Ιουλίου 2018 στην Pasadena της California των ΗΠΑ, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (California Institute of Technology-Caltech) και το Jet Propulsion Laboratory (JPL), και στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 3,300 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκε η επιλογή της Αθήνας από το Συμβούλιο της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (Committee on Space Research του International Council of Scientific Unions-ICSU) ως διοργανώτρια του 44ου Επιστημονικού Συνεδρίου της COSPAR το 2022. Η απόφαση ανακοινώθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την 49η επέτειο του πρώτου περίπατου ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης και της 60ης επετείου της ίδρυσης της COSPAR.

Η ανάληψη του COSPAR 2022 συνιστά εθνική επιτυχία, με δεδομένο τον ανταγωνισμό από τις συνυποψήφιες πόλεις (Βαρσοβία, Λωζάνη και Πράγα). Η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο συντονίζει την Εθνική Επιτροπή Διαστημικών Ερευνών και θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης του Συνεδρίου. Η σημαντική προσπάθεια για τη χώρα υποστηρίχθηκε ενεργά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το Δήμο Αθηναίων, Υπουργεία, σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, επισημαίνει ότι «η επιλογή της Αθήνας για το Συνέδριο είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, την Αθήνα και την Ακαδημία Αθηνών διότι, μεταξύ άλλων, πρόκειται για διεθνή αναγνώριση του κύρους του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού ανά την υφήλιο. Αποτελεί επίτευγμα, αλλά ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία για ολόκληρη την ερευνητική κοινότητα της χώρας, ειδικά βέβαια για εμάς που υπηρετούμε την Επιστήμη του Διαστήματος».

Στην απόφαση του Συμβουλίου της COSPAR επισημαίνεται η επιλογή της Αθήνας λόγω της πληρότητας του φακέλου υποψηφιότητας αλλά και του ενθουσιασμού που ήταν εμφανής σε ολόκληρη την παρουσίαση της υποψηφιότητας. Ο φάκελος υποψηφιότητας της Αθήνας συντάχθηκε από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή COSPAR 2022, σε συνεργασία με την Εταιρεία AFEA Travel and Congress Services, ενώ το βίντεο παρουσίασης της υποψηφιότητας ήταν παραγωγή της εταιρείας WHITE ROOM σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το Ευγενίδειο Πλανητάριο.

Το διεθνές συνέδριο της COSPAR έχει χαρακτηριστεί άτυπα ως Ολυμπιάδα του Διαστήματος και διοργανώνεται σε διαφορετική ήπειρο κάθε φορά. Στο Συνέδριο της Αθήνας αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000-4.000 διεθνώς αναγνωρισμένοι διαστημικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών, καθώς και οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας παγκοσμίως, οι οποίες θα συμμετάσχουν με εκθεσιακά περίπτερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*