Το θέμα των προσωπικών συντάξεων σήμερα στην ΕΕ

της Ελενας Ερμείδου

Συζητήσεις για το Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP)  γίνονται σήμερα στην ΕΕ στις οποίες συζητήσεις συμμετέχει και η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κα Μαργαρίτα Αντωνάκη.  Τα προϊόντα αυτά σχετίζονται με την ευρωπαϊκή οδηγία για την δημιουργία ενιαίας αγοράς στην ΕΕ για προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα μετά από σχετική διαβούλευση που έγινε με την ΕΙΟPA την οποία στήριξε και η Insurance Europe. Στόχος των PEPPs να αποτελέσουν πηγές πρόσθετων εσόδων των συνταξιούχων.

Βασικό είναι το προϊόν να έχει για τους συνταξιούχους εγγυημένο αποτέλεσμα ως συνταξιοδοτικό προϊόν και όχι να μεταχειριστεί ως βραχυπρόθεσμη επένδυση.

Οπως ωστόσο αναφέρθηκε στο Costa Navarino την περασμένη εβδομάδα από την EIOPA τα PEPPs και τα συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (Packaged Retail Investment  Insurance-Based Investment Products- PRIIP’s) δεν είναι εύκολα συμβατά μεταξύ τους.  Θεωρείται δε, βέβαιο ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που δίδονται στους ενδιαφερόμενους θα ενημερώνουν σωστά.

Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι οι ελάχιστες επενδυτικοί περιόδοι και η φάση που καταβάλλεται η σύνταξη.

Στο πλαίσιο αυτό, δομείται και το εποπτικό περιβάλλον και όπως φαίνεται θα υπάρχει κοινή εποπτεία μεταξύ εγχωρίων αρχών και των ευρωπαϊκών αρχών.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*