Εποπτικές αρχές, ΕΠΥ, και στη μέση τα δίκτυα διανομής

της Ελενας Ερμείδου

Τρία ήταν τα κρίσιμα σημεία της ομιλίας της κας Ιωάννας Σεληνιωτάκη Διευθύντριας της ΔΕΙΑ κατά την ομιλία της στο 20ο Συνέδριο της ΕΑΕΕ: Οι ΕΠΥ, η επικοινωνία μεταξύ εποπτικών αρχών και ασφαλιστικών και οι επενδύσεις των ασφαλιστικών.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πλαίσιο που να πιάνει τα πάντα», είπε η κα Σεληνιωτάκη μιλώντας για τις  Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ). Απέδωσε κατά κάποιο τρόπο ευθύνες στα δίκτυα διανομής και στο τρόπο λειτουργίας τους, αναφερόμενη στα προβλήματα των ΕΠΥ, προτείνοντας μεταξύ άλλων να ανοίξει συζήτηση στην ΕΑΕΕ για τις ΕΠΥ.

Την δουλειά των εποπτικών αρχών θα διευκολύνει μία νέα πλατφόρμα επικοινωνίας  την λειτουργίας της οποίας ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΕΑΕΕ. Πρόκειται, όπως είπε για μία πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ των ασφαλιστικών, των εποπτικών αρχών κάτω από την ΕIOPA.

Αναφερόμενη στο κομμάτι των επενδύσεων τόνισε ότι η ΤτΕ πραγματοποιεί συντονισμένες κινήσεις για να ενισχύσει και κατά κάποιο τρόπο να αλλάξει σε συνεργασία με την EIOPA το ήδη παραδοσιακό μοντέλο που επενδύουν οι ασφαλιστικές. Στόχος των ασφαλιστικών υπογράμμισε είναι υψηλές αποδόσεις για αυτό και πρέπει να υπάρξουν στην αγορά διαθέσιμα εργαλεία που δίνουν αποδόσεις αλλά και άνευ υψηλού κινδύνου. Ενημέρωσε ότι η EIOPA πραγματοποιεί μελέτες για τις επενδύσεις και σύντομα σχετικό κείμενο θα βγει προς διαβούλευση. Μίλησε για την τάση των ασφαλιστικών να επενδύουν, τελευταία, σε μεγάλα έργα υποδομών, για την εξαφάνιση των παραδοσιακών προϊόντων λόγω κεφαλαιακών απαιτήσεων αλλά και για την χαμηλή ασφάλεια που δίνουν τα unit linked.

Τέλος μιλώντας για την IDD ενημέρωσε ότι η ΤτΕ έχει ολοκληρώσει το σχέδιο για την IDD.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*