Αξιοπιστία και φερεγγυότητα συνώνυμα με την ασφάλιση

 Στα 35 χρόνια παρουσίας μου στην ασφαλιστική αγορά, θα έλεγα ότι η λέξη εξυγίανση ακούγεται πολύ συχνά, ιδιαίτερα στα τελευταία 15 χρόνια.

 Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και δούμε ιστορικά τα διάφορα προβλήματα που είχε η ασφαλιστική αγορά, θα εντοπίσουμε τα εξής: 

• Το καθεστώς του προσδιορισμού των ασφαλίστρων από την πολιτεία, που ίσχυε ουσιαστικά μέχρι το 1995, από τη μια πλευρά δημιουργούσε εταιρίες προβληματικές στο κλάδο αυτοκινήτων, λόγω του ελλειμματικού ασφαλίστρου και από την άλλη πλευρά άφηνε μεγάλα περιθώρια σε ελάχιστες εταιρίες που είχαν σημαντικά χαρτοφυλάκια στο κλάδο πυρός. 

• Μετά το 1995, που απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά, τα πράγματα χειροτέρευσαν δραματικά, γιατί επικράτησε η νοοτροπία της πρόσκτησης με κάθε τρόπο μεριδίων αγοράς. 

Η έλλειψη ταυτόχρονα ενός σωστού και σύγχρονου εποπτικού οργάνου από την πολιτεία, επιδείνωσε τα προβλήματα, δημιούργησε δεκάδες προβληματικές εταιρίες με τα γνωστά προβλήματα. 

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, όλα αυτά τα χρόνια, βλέποντας την καθημερινότητα, πίεζε με κάθε μέσο, για την δημιουργία μιας σύγχρονης εποπτικής αρχής και πιστεύω έστω και πολύ αργά, ότι σήμερα η αγορά μας διαθέτει ένα σύγχρονο εποπτικό όργανο, κατάλληλα στελεχωμένο που αντιλαμβάνεται την ασφαλιστική πραγματικότητα και κυρίως διαβλέπει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Είμαι σίγουρος, ότι τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν μείνει πραγματικά πίσω και οι τελευταίες ενέργειες της εποπτικής αρχής, είναι η είσοδός μας σε ένα νέο ασφαλιστικό τοπίο, όπου θα επικρατεί η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα, ακρογωνιαίοι λίθοι για την ανάπτυξη της αγοράς.

Πάντως κατά τη γνώμη μου η αγορά θα έχει εξυγιανθεί πλήρως, όταν θα φθάσουμε στο σημείο, όλοι όσοι εμπλέκονται με την ιδιωτική ασφάλιση, ασφαλιστικές εταιρίες, διαμεσολαβούντες, καταναλωτές κ.λ.π., να θεωρούν προφανές και δεδομένο  ότι σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύει ο καταναλωτής να χάσει έστω και το παραμικρό, από μια ασφαλιστική εταιρία, δηλαδή η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα να είναι συνώνυμη με την ασφάλιση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*