Οι καταστροφές θέρισαν, η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα

της Ελενας Ερμείδου

Πολυσυζητημένο κυρώς από τα διεθνή μέσα, αλλά σήμερα πολύ επίκαιρο: για την Ελλάδα καθώς και το εξωτερικό. Οι φυσικές καταστροφές είναι από τα βασικά θέματα του συνεδρίου των (αντ)ασφαλιστών που ξεκινά σήμερα στο Costa Navarino.Το τελευταίο διάστημα ‘θερίζουν’ στο πέρασμα τους κοστίζοντας εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια στην οικονομία.

Στην Ελλάδα, αν και το τελευταία διάστημα οι φυσικές καταστροφές που πέρασαν, έπνιξαν και έκαψαν ανθρώπους ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καμία σοβαρή συζήτηση για την αντιμετώπιση τους. “Το κράτος”, όπως έχει πει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife κος Ιωάννης Βοτσαρίδης “παίζει άτυπα το ρόλο του ασφαλιστή” ενώ, “τα κριτήρια για τις εκτιμήσεις των ζημιών δεν είναι πάντα αντικειμενικά.  Κυμαίνονται περίπου στο 30% της πραγματικής ζημιάς.

Η Ελλάδα, επίσης  έχει την υψηλότερη συχνότητα στην Ευρώπη στις πυρκαγιές των δασών  και τους σεισμούς. Η σεισμικότητα της Ελλάδας,  σύμφωνα με την κα Εύα Λαμπρινούδη, Διευθύντρια Γενικών Κλάδων στην Ευρωπαϊκή Πίστη είναι στην 1η θέση στη Μεσόγειο και στην 6η θέση παγκοσμίως. Από το 1900 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 60 ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 6R εκ των οποίων 40 από αυτές προκάλεσαν  θύματα.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 30 έτη το άμεσο κόστος από τους σεισμούς φτάνει τα 10 δισεκομμύρια ευρώ.

Οφέλη σημαντικά για το κράτος και τους πολίτες θα υπήρχαν αν το κράτος εφάρμοζε σωστό δομημένο  μοντέλο ασφάλισης και πρόληψης.

Οι ασφαλιστικές απεδείχθη για μία ακόμα φορά αποζημιώνουν πλήρως και ταχύτατα με αποτέλεσμα να μπορεί η ζημιά να αποκατασταθεί. Το πρόβλημα έγκειται και στο έλληνα που αποφεύγει να ασφαλίζεται και εκ των υστέρων πληρώνει τις ζημιές από την τσέπη του.

Σημαντικό ρόλο στην ασφάλιση καταστροφών έχουν τα ομόλογα καταστροφών, ωστόσο μόνο στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα η χρηματιστηριακή αγορά κινείται ασθενικά και ρηχά.

Θα πρέπει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 τα ομόλογα ζημιών και τα ILS παρουσίασαν κάποια μικροπροβλήματα τα οποία επισημάνθηκαν στο συνέδριο των Αντασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο την περασμένη εβδομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*