Η απάντηση της Αχτσιόγλου στην πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό

Η υπουργός εργασίας κα. Ε. Αχτσιόγλου κατέκρινε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό όπου και θα ανακοινωθεί στην ΔΕΘ από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυρίακο Μητσοτάκη το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η κυρία υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος της ΝΔ είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου και η κατάργηση όποιας μορφής κοινωνικής ασφάλισης καθώς επισήμανε και τα παραδείγματα της ελληνικής Ασπίς και της αμερικανικής AIG.

Συγκεκριμένα η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι :“Σήμερα που το δημόσιο σύστημα έχει ξαναστηθεί στα πόδια του η ΝΔ προτείνει για την επικουρική σύνταξη ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα λειτουργούν στη βάση των χρηματοπιστωτικών αρχών καθώς οι εισφορές τοποθετούνται σε ατομικές μερίδες, επενδύονται σε πραγματικό χρόνο και αποδίδονται στον ασφαλισμένο κατά την συνταξιοδότηση…Το σχέδιο της ΝΔ αφαιρεί πόρους από το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με τους οποίους αναμένουν να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο οι σημερινοί συνταξιούχοι αλλά και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι – σημερινοί ασφαλισμένοι του δημόσιου συστήματος. Στην πραγματικότητα οι εισφορές που έχουν καταβάλει οι σημερινοί ασφαλισμένοι καθώς και οι μελλοντικές συντάξεις τους  τίθενται υπό διακινδύνευση με την πρόταση αυτή. Το κόστος δε για την κάλυψη αυτών των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ. 25 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι παροχές που δικαιούται ο κάθε σημερινός ασφαλισμένος για επικουρική σύνταξη. Άρα το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη για την επικουρική ασφάλιση είναι 55 δισ”.

Η κα. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΝΔ δεν εγγυάται καλύτερη ασφάλιση ούτε για τους παλιούς ούτε για τους νέους ασφαλισμένους, όπου σύμφωνα με στα σχέδιά της ΝΔ για θα επιλέξουν για την επικουρική τους σύνταξη την  ιδιωτική ασφάλιση.“ Ανάλογους κινδύνους διατρέχουν και αυτοί. Διότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, λειτουργούν στο πλαίσιο του επενδυτικού κινδύνου και εξαρτώνται από τις μεταβολές και διακυμάνσεις των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με άλλα λόγια, ο ασφαλισμένος τοποθετεί τα χρήματά του στην ατομική μερίδα, όμως αυτά τίθενται υπό τον επενδυτικό κίνδυνο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατάρρευσης. Χαρακτηριστικότερο όμως όλων είναι το παράδειγμα της μετοχής της AIG, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής των ΗΠΑ, όπου τον Σεπτέμβρη του 2008 μέσα σε λίγες μέρες έπεσε από τα $70 σε $5.5, με αποτέλεσμα το αμερικανικό κράτος να αναλάβει το κόστος ασφαλιστικών συμβολαίων ύψους 85 δισ. ευρώ.  Ελληνικό παράδειγμα πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια που υπόσχονταν στα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά της προγράμματα εγγυημένη απόδοση 7,5%, και είχε την κατάρρευση που όλοι γνωρίζουμε”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*