Μόνη λύση η σύλληψη της φοροδιαφυγής

Καταφέραμε και εξαντλήσαμε κι αυτήν την γαλατική ευγένεια του επί κεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος -σχολιάζοντας τα δημόσια οικονομικά μας- χαρακτήρισε την Ελλάδα «ακραία περίπτωση με καθόλου φυσιολογικό έλλειμμα». Προϊδέασε δε, για υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά αυστηρή επιτήρηση, παρόμοια με αυτή που θα συνόδευε προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η παροχή μη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας. Τάχθηκε, δε, υπέρ μιας πλήρως ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας, ενώ υπέδειξε την ανάγκη εφαρμογής ενός σοβαρού σχεδίου ανάταξης της οικονομίας.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, τίθενται επειγόντως και επιτακτικώς επί τάπητος, αφού ο -επί των οικονομικών και νομισματικών- επίτροπος Χοακίν Αλμούνια κατέστησε σαφές ότι τα έκτακτα, εισπρακτικά μέτρα (τα οποία, άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση απέρριπτε ως αντιπολίτευση) μοιάζουν με ασπιρίνη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει βαρύτατο νόσημα. Το νυστέρι βαθιά, λοιπόν, ζητούν οι κοινοτικοί εταίροι (και εκ των πραγμάτων προϊστάμενοί) μας, απαιτώντας τη μόνιμη και δραστική περιστολή παγίων κρατικών δαπανών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λοιπόν, δεν μπορούσε παρά να δεσμευθεί (βάσει, μάλιστα, αυστηρού χρονοδιαγράμματος) για το άνοιγμα του Ασφαλιστικού μέσα στο 2010, κυρίως με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, την οποία άλλωστε επιτάσσει σχετική καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
Πάλι υπό επιτήρηση
Την ίδια ώρα διδασκόμεθα (ή μάλλον εμπεδώνουμε) ότι: έλλειψις χρημάτων, στάσις… προεκλογικών υποσχέσεων. Για το ύψος των επικουρικών συντάξεων, λοιπόν, και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες ανηλίκων, που προνοούσε και ο νόμος Πετραλιά, αλλά και για πρόνοιες του νόμου Αλογοσκούφη για τα Ταμεία των τραπεζών, η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά και αποσύρει τα σχετικά μέτρα, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους και κλείσει καμιά «τρύπα».
Άλλη σημαντική δέσμευση του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για την κατάργηση περιορισμών και εμποδίων στην άσκηση επαγγελμάτων. 

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε στον κ. Αλμούνια ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 θα έχει προχωρήσει η ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, η ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ και η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο της αυστηρότερης επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (η Ελλάδα υπάγεται ήδη στο άρθρο 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης και μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 αναμένεται να υπαχθεί στο 104, παρ. 9), η Κομισιόν θα ελέγχει ανά τρίμηνο την πορεία του προϋπολογισμού και ουσιαστικά θα έχει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική πολιτική. 

Στις 3 Δεκεμβρίου, στο Ecofin, οι υπουργοί θα αποφασίσουν αν τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι επαρκή και αν η διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Η διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος θα ξεκινήσει από το 2010 και η Ελλάδα ελπίζει σε τετραετή παράταση της προθεσμίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπάγεται για δεύτερη φορά στο άρθρο 104, παράγραφος 9, τελευταίο στάδιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, τότε κινδυνεύει να μεταφερθεί στην παράγραφο 11, όπου προβλέπεται η επιβολή προστίμου και η αναστολή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής.
 
«Κλειδί» η φοροδιαφυγή
Τη μείωση του ελλείμματος, κυρίως μέσω της περιστολής της κρατικής σπατάλης, συνιστά και ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι τα περιθώρια συγκράτησης των δαπανών είναι σημαντικά, καθώς το 30% εξ αυτών σπαταλάται χωρίς να προσφέρονται αντίστοιχες υπηρεσίες προς τους πολίτες. 

«Αυτό που υποστηρίζουμε βασιζόμενοι στη διεθνή εμπειρία είναι ότι η προσαρμογή που επικεντρώνεται κυρίως στον περιορισμό και τον εξορθολογισμό των δαπανών έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο κ. Προβόπουλος στην Καθημερινή της Κυριακής. 

«Γι’ αυτό» συνεχίζει ο διοιηκητής της ΤτΕ «έχω προτείνει η δημοσιονομική προσαρμογή, σε βάθος χρόνου, να προέλθει περίπου κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων, δηλαδή από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την πρώτη διετία με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να μεταδοθεί το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μέσω της εξάλειψης της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί έως και κατά 2,2% του ΑΕΠ ετησίως, αφήνοντας περιθώρια για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, λοιπόν, υποδεικνύουν την πάταξη της φοροδιαφυγής ως το «κλειδί» της υπόθεσης. Το κλειδί που, στην θεωρητική περίπτωση κατά την οποία εντοπιζόταν και αξιοποιείτο στο σύνολό του, θα έσβηνε διά μιας το πρόβλημα «δημόσιο χρέος», καθώς το συνολικό ύψος της εκτιμάται ότι το υπερκαλύπτει. Βλέπετε, οι 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας (από υδραυλικούς της γειτονιάς μέχρι «επωνύμους» γιατρούς των βορείων προαστίων) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα, κατά μέσον όρο, 10.500 ευρώ. 

Εμφανίζονται, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ ως η γενιά των… 875 ευρώ! Αν, μάλιστα, κανείς υπολογίσει ότι αρκετοί από αυτούς (οι άνω του μέσου όρου) θα πρέπει να δηλώνουν μέχρι και πολλαπλάσια εισοδήματα, προκύπτει ότι υπάρχουν και πολλοί εν ενεργεία ελεύθεροι επαγγελματίες (τεχνίτες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.λπ.) που «ζουν» με 500 ευρώ το μήνα ή και λιγότερα! Χωρίς να αποκλείεται ότι κάποιοι επαγγελματίες περιστασιακώς περιέρχονται σε τέτοια κατάσταση, δεν θα ήταν σοβαρό αν υποστήριζε κανείς πως ο αριθμός τους συνιστά μεγάλο μέρος των 750.000.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως εκ τούτου, δεν μπορεί παρά να προχωρήσει στο αυτονόητο (αν και όχι απλούστατο στην εφαρμογή του) μέτρο του «πόθεν έσχες», αλλά και στην (επανα)καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, με την ελπίδα ότι ο «πτωχός» επαγγελματίας, που ζει σε βίλα στην Πολιτεία και διαθέτει κότερο και αυτοκίνητα πολυτελείας, θα δυσκολευθεί να εξηγήσει πώς τα καταφέρνει όλα αυτά με εισόδημα 1.000 ή 2.000 ή και 3.000 ευρώ το μήνα.
 
«Πόθεν έσχες» στα… σοβαρά
Η εφορία ή άλλη ειδική υπηρεσία του Υπουργείου, λοιπόν, θα έχει πρόσβαση, θα ελέγχει και θα αντιπαραβάλλει τις φορολογικές μας δηλώσεις με τις καταθέσεις μας στις τράπεζες, τους λογαριασμούς μας των πιστωτικών καρτών και άλλα συναφή στοιχεία. Επισημαίνεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές διαθέτουν σήμερα πέντε εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, ενώ το συνολικό χρέος των δανειοληπτών στις τράπεζες υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται σε ένα σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «πόθεν έσχες», μέσω ενιαίου εντύπου δήλωσης, που τώρα σχεδιάζεται και θα καθιερωθεί από το ερχόμενο έτος.
Σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάνει λόγο για ανάγκη ανασυγκρότησης και βελτίωσης του «ΣΔΟΕ», αντικειμενικοποίηση του συστήματος ελέγχων με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων στοιχείων και παροχή κινήτρων συμμόρφωσης. Ειδικά για τις μικρότερες, αλλά πάρα πολλές, περιπτώσεις εκούσιας ή ακούσιας φοροδιαφυγής, αναφέρει ότι προωθείται η λειτουργία point system, «που δίνει δεύτερη ευκαιρία συμμόρφωσης, χωρίς κατ’ αρχάς επιβολή σημαντικών κυρώσεων».
Η αναθεωρημένη φορολογική κλίμακα «θα είναι ενιαία για τα εισοδήματα από εργασία και από μερίσματα, προοδευτική, ώστε οι φορολογούμενοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση, ώστε να προστατεύονται τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό». Ο υπουργός, πάντως, καθιστά σαφές ότι «δεν θα αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής, ενώ θα υπάρχει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων».
Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τονίζει ότι από το επόμενο έτος -με το νέο σύστημα, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ- θα επιβαρύνονται περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες, ενώ θα περιλαμβάνει ρύθμιση για τα ακίνητα των υπερακτίων εταιρειών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι «θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και οι μεσαίες ακίνητες περιουσίες».
Για την εκκλησιαστική περιουσία δηλώνει ότι «θα φορολογηθούν τα ακίνητα τα οποία υπόκεινται σε εμπορική εκμετάλλευση, ενώ με το νομοσχέδιο για το έκτακτο επίδομα και η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην έκτακτη εισφορά από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της».
Τονίζει ότι οι μόνοι έμμεσοι φόροι που θα αυξηθούν είναι στα τσιγάρα και τα ποτά, «ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν σημαντικές πολιτικές για τους πολίτες, όπως η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*