Οι τάσεις και οι μεγάλες αλλαγές της αγοράς

της Ελενας Ερμείδου

 Στο δρόμο των αλλαγών και των μετεξελίξεων έχει μπει η ασφαλιστική αγορά. Μεταξύ άλλων, κινείται σε ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, πιο απαιτητικό για ασφαλιστικές και ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν το σχεδιασμό των προϊόντων, ενώ σημαντικό ρόλο στην μετεξέλιξη της αγοράς θα έχουν και οι συμφωνίες (συνεργασίες) που θα συναφθούν μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού φορέα

 Τα έτη 2016, 2017, απετέλεσαν ορόσημο για την μετεξέλιξη της αγοράς, ενώ το 2018 ξεκίνησε  δυνατά για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση με την λειτουργία του Μητρώου των Ασφαλιστών που σημαίνει ότι ο χώρος ξεκαθαρίζει. Μεγάλο στοίχημα σε ό,τι αφορά το θεσμικό κομμάτι αποτελεί η ενσωμάτωση της Οδηγίας IDD και του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Και για την Οδηγία και για τον Κανονισμό απαιτείται χρόνος και προσαρμογή.

 Πώς θα διαμορφωθούν οι τάσεις της επομένης ημέρας

Οι τάσεις της ασφάλισης επηρεάζονται άμεσα από τις τεχνολογικές εξελίξεις με πρώτο το κλάδο αυτοκινήτου. Τα αυτοκινούμενα οχήματα διαμορφώνουν τα μέλλον της ασφάλισης, ωστόσο εγείρουν και πολλά ερωτηματικά μετά από τα πρώτα σοβαρά ατυχήματα.

Σε επίπεδο τιμολογίων, τα ασφαλίστρων αυτοκινήτου μάλλον δείχνουν να σταθεροποιούνται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα έτσι ώστε να διατηρηθεί χαμηλά το επίπεδο του loss ratio το οποίο σε μεγάλο βαθμό επιδεικνύει και την κερδοφορία της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικές κρατούν σε ανταγωνιστικά επίπεδα τις προμήθειες στο κλάδο αυτοκινήτου ώστε να μπορούν να προσελκύουν νέα παραγωγή ή υψηλό βαθμό διατηρισιμότητας.

Ποιο έχει κερδίσει το στοίχημα

Το στοίχημα της αγοράς για την ώρα το κερδίζει ο κλάδος της υγείας. Μεσοσταθμικά η παραγωγή αυξάνεται με ρυθμούς άνω του 20% ετησίως. Η ζήτηση για προϊόντα υγείας, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι πολύ μεγάλη και θα συνεχιστεί.

Στην εξυγίανση του κλάδου γενικώς θα συνεισφέρει σημαντικά και η δημιουργία δεικτών υγείας για την εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων  από τον ΙΟΒΕ. Η ολοκλήρωση των δεικτών θα συνεισφέρει στο να διαμορφωθούν καθορισμένα τιμολόγια από τις ασφαλιστικές, παράλληλα και θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις των ασφαλιστικών με τις κλινικές.

Το αμέσως επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα για το κλάδο είναι η σύναψη ΣΔΙΤ για θέματα που αφορούν τις φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια πρώτα δείγματα ΣΔΙΤ τέτοιου είδους αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους, κατά τα τέλη του έτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*