Πολάκης, Βουλή

Προκλητική υποκρισία Πολάκη σε βάρος καρκινοπαθών γυναικών

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Ώρες ώρες το πείσμα του Παύλου Πολάκη δεν παλεύεται. Πέρσι τον Ιούλιο, ήμασταν οι πρώτοι που αποκαλύψαμε μία απίστευτη γκάφα του, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού να μην έχουν πρόσβαση σε μία σωτήρια εξέταση. Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι το Μάρτιο εξέδωσε νέα, διορθωτική απόφαση. Όμως, δεν τη δημοσίευσε στη Διαύγεια!

Μάλιστα, η νέα του απόφαση (Υπουργική Απόφαση Πολάκη) δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς για να καλυφθεί το κόστος από τον ΕΟΠΥΥ απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση! Δηλαδή, υπέγραψε την απόφαση μόνο και μόνο για να καλύψει όπως όπως τις ευθύνες του. Στα μουλωχτά χωρίς να τη δημοσιεύσει στη Διαύγεια ως όφειλε…

Είναι έκδηλο ότι πρόκειται για προκλητική υποκρισία ενός ανθρώπου, που ο ίδιος εμφανίζεται κάθε τόσο να παραβιάζει ακόμη και νόμους για να υπηρετήσει – όπως λέει – το δημόσιο συμφέρον. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν είχε τη μεγαλοψυχία να αναγνωρίσει και να διορθώσει άμεσα το λάθος του.

Το ιστορικό

Το θέμα μας αφορά μία γενετική εξέταση με την ονομασία Oncotype DX. Η εξέταση αυτή μπορεί να καθορίσει αν μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού μπορεί να επωφεληθεί ή όχι από τη χημειοθεραπεία μετά την επέμβαση. Πρόκειται για ένα μοναδικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να απαλλάξει γυναίκες από τη χημειοθεραπεία, εξοικονομώντας παράλληλα εκατ. ευρώ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ.

Στις 11-7-2017, λοιπόν, ο κ. Πολάκης εξέδωσε μία ανόητη απόφαση, προκειμένου να συμμορφωθεί με απόφαση του ΣτΕ. Η τελευταία προέκυψε μετά από προσφυγή μίας ασθενούς, η οποία διαμαρτύρονταν γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν κάλυψε το κόστος της ακριβής εξέτασης.

Τι είχε συμβεί; Η άρνηση του οργανισμού οφείλονταν σε παλαιότερη απόφαση (αριθμ.πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013), η οποία όριζε ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος μόνο για γυναίκες μέχρι 65 ετών. Το ΣτΕ λοιπόν δικαίωσε την ασθενή, η οποία ήταν άνω των 65, ζητώντας την ακύρωση της παλαιότερης απόφασης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το ΣτΕ υποχρέωνε την κυβέρνηση να εκδώσει νέα απόφαση, χωρίς όμως να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τις ασθενείς. Αντί λοιπόν ο κ. Πολάκης να εκδώσει νέα απόφαση, διευρύνοντας το όριο ηλικίας και προσφέροντας την εξέταση δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, έκανε ακριβώς το αντίθετο: Κατάργησε πλήρως την παλαιότερη απόφαση, με συνέπεια η εξέταση να μην καλύπτεται καθόλου!

Οι διαμαρτυρίες

Εμείς είχαμε αποκαλύψει το θέμα στις 27-7-2018 και σφοδρή κριτική είχε ασκήσει και η ΝΔ στις αρχές Αυγούστου του 2017, ενώ είχε καταθέσει και ερώτηση για το θέμα στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου του 2018.

Παρά τις διαμαρτυρίες των συλλόγων των ασθενών και τη δημοσιοποίηση του θέματος, επί μήνες υπήρξε ολιγωρία. Τελικά, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε μία μεσοβέζικη λύση. Οι ασθενείς θα πληρώνουν την εξέταση από την τσέπη τους και στη συνέχεια θα υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποζημιωθούν σε ποσοστό 80%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος είναι αρκετά υψηλό: 3.800 ευρώ. Έτσι, πολλές ασθενείς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν οι ίδιες το κόστος και συνεπώς να μην κάνουν την εξέταση. Δηλαδή, η γκάφα του κ. Πολάκη είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστερες ασθενείς!

Στο μεταξύ, η υπόθεση εστάλη στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά για το ποιες γυναίκες έχουν ανάγκη την εξέταση και για το κόστος. Το ΚΕΣΥ εξέδωσε απόφαση στις 25-1-2018 (Απόφαση ΚΕΣΥ 266η Ολομέλεια), με την οποία έκανε το αυτονόητο, δηλαδή, δεν έθεσε όριο ηλικίας και παράλληλα εισηγήθηκε τιμή αποζημίωσης 3.500 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα λοιπόν οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ λένε ότι είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί η αναγκαία υπουργική απόφαση. Όμως, ενώ έχουν περάσει 8 μήνες, δεν έχει γίνει πράξη, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Να σημειώσουμε τέλος το εξής: Όσο λιγότερες γυναίκες κάνουν την εξέταση, τόσο περισσότερες λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Δηλαδή, από την κωλυσιεργία της κυβέρνησης κερδισμένες βγαίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, που πωλούν αυτά τα φάρμακα. Σκέφτομαι αν ήταν υπουργός Υγείας ο Άδωνης, τι θα έλεγε ο Παύλος Πολάκης σε βάρος του…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*