Ηπατίτιδα C, στίβος

«Λύτρωση» για τους φορείς του ιού της Ηπατίτιδας C

Ελπίδα για μια ζωή χωρίς τον ιό της Ηπατίτιδας C δημιουργεί σε χιλιάδες ασθενείς η αναμενόμενη έκδοση ΦΕΚ, το οποίο θα διευρύνει τα κριτήρια πρόσβασης των πασχόντων στις νεότερες θεραπείες.

Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του Συλλόγου Ασθενών «Προμηθέας» Γ. Καλαμίτση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, το σχετικό ΦΕΚ είναι προς δημοσίευση.

«Πλέον όλοι οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C, ανεξαρτήτως σταδίου ηπατικής ίνωσης, θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που εκριζώνουν τον ιό σε διάστημα μόλις 8-12 εβδομάδων», επισημαίνει ο κ. Καλαμίτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Υλοποίηση και Παρακολούθηση του Εθνικού́ Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα. Κυρίαρχη ανησυχία βέβαια ήταν η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις εν λόγω θεραπείες, δεδομένης της καθυστέρησης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση τους.

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Το «σήριαλ» της Διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της νεοσυσταθείσας επιτροπής θα έπρεπε να είχε μπει στο «δεύτερο κύκλο» του μήνες νωρίτερα, δεδομένου ότι το προηγούμενο συμβόλαιο έληξε τέλη Αυγούστου…

Η έναρξη και επισήμως της λειτουργία της Επιτροπής αναμένεται, λοιπόν, από εταιρίες και ασθενείς, αλλά ειδικά στην περίπτωση της Ηπατίτιδας C φαίνεται να μην εκφράζεται κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, από την πλευρά της Αριστοτέλους τουλάχιστον. Ο λόγος είναι πως παρά τη λήξη του προηγούμενου συμβολαίου οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τις νέες θεραπείες όπως προβλέπει το προηγούμενο καθεστώς. Όποια υπέρβαση, δε, θα καλυφθεί με τον «κλασικό» τρόπο, με το clawback δηλαδή αφού πρόκειται για θεραπευτική κατηγορία με κλειστό προϋπολογισμό.

Συνολικότερα, βέβαια, το πλαίσιο λειτουργίας της νέας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης εμφανίζει κάποια θολά σημεία, οδηγώντας τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να ζητήσουν σχετικές διευκρινίσεις και να προτείνουν λύσεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Μεταξύ των διευκρινήσεων είναι το είδος της σύμβασης/συμφωνίας αλλά τα υπογράφοντα μέρη, η διαδικασία αξιολόγησης των υπαρχουσών δραστικών ουσιών και των νέων αιτημάτων μορφών, αλλά και τα μέτρα διασφάλισης της εμπιστευτικότητας. Προτείνεται, δε, η εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα παγώνει το χρόνο των διαδικασιών μεταξύ της πρότασης γνωμοδότησης και της αντιπρότασης της φαρμακευτικής εταιρίας για όσο απαιτείται, καθώς εκτιμάται ότι οι 7 ημέρες που προβλέπονται δεν θα επαρκούν. Ζητείται παράλληλα το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης (ο ρόλος της οποίας συνδέεται άλλωστε με την Επιτροπή Αξιολόγησης) να παρέχεται στην αντίστοιχη φαρμακευτική εταιρία πριν τη διαπραγμάτευση της τιμής του φαρμάκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*