νομικά βιβλία, σφυρί, δικαστική απόφαση

Φορολογία Εισοδήματος: Απόρριψη βιβλίων και εξωλογιστικός προσδιορισμός

Φορολογία Εισοδήματος – Απόρριψη βιβλίων και στοιχείων επιτηδευματία και εξωλογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος

Ισχύουσα Νομοθεσία το έτος 1980: Άρθρα 33α, 34 και 36 ν.δ. 3323/1955

Προϋποθέσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού

Για να διενεργηθεί εξωλογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος, δεν αρκεί οποιαδήποτε ανωμαλία ή πλημμέλεια των βιβλίων και στοιχείων. Πρέπει αυτές να καθιστούν και αδύνατη τη διενέργεια των ελεγκτικών επαληθεύσεων και ανέφικτο τον λογιστικό προσδιορισμό.

Προς τούτο απαιτείται αιτιολογημένη κρίση της φορολογικής αρχής και – σε περίπτωση αμφισβητήσεως – του διοικητικού δικαστηρίου.

Το δικαστήριο οφείλει να μνημονεύει τους λόγους για τους οποίους κρίνει ότι είναι αδύνατη στη συγκεκριμένη περίπτωση η διενέργεια των ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Δεν επιτρέπεται η συναγωγή της κρίσης περί αδυνάτου της διενέργειας αυτών εκ του λόγου και μόνο της συνδρομής των πλημμελειών, χωρίς περαιτέρω κρίση και ειδική αξιολόγησή τους.

Το γεγονός και μόνο ότι είναι δυνατή η προσθήκη των σχετικών κονδυλίων στα οικονομικά αποτελέσματα ως λογιστικές διαφορές, δεν αποκλείει τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων.

Δεν αρκεί η εξέταση από το δικαστήριο μεμονωμένα καθεμιάς από τις αποδιδόμενες στον επιτηδευματία παραβάσεις, αλλά απαιτείται να σχηματίσει τούτο πλήρη δικανική πεποίθηση και ως προς τη διάπραξη και τη βαρύτητα των παραβάσεων και να προβεί αιτιολογημένα και όχι συμπερασματικά στην αξιολόγηση τόσο καθεμιάς από τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, όσο και σε συνολική αξιολόγηση της επιπτώσεώς τους στη δυνατότητα διενέργειας των ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Εξωλογιστικός προσδιορισμός των αποτελεσμάτων της αναιρεσίβλητης εταιρείας από την αρμόδια ΔΟΥ. Κρίση ακολούθως του διοικ. πρωτοδικείου, του διοικ. εφετείου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην αναιρεσίβλητη, διαπιστώθηκε ότι αυτή υπέπεσε κατά τη διαχειριστική περίοδο 1/1 – 31/12/1980 σε διάφορες παραβάσεις των διατάξεων του ΚΦΣ (π.δ. 99/1977), οι οποίες καθιστούσαν τα βιβλία και στοιχεία της (Δ΄κατηγορίας ΚφΣ) ανεπαρκή σε βαθμό πουκαθιστούσε αδύνατη τη διενέργεια των προσηκουσών ελεγκτικών επαληθεύσεων. Κατόπιν αυτού απερρίφθησαν τα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας κατά την ως άνω διαχειριστική περίοδο και εκδόθηκε φύλλο ελέγχου φόρου εισοδήματος σε βάρος της, με το οποίο προσδιορίσθηκαν εξωλογιστικώς τα οικονομικά αποτελέσματά της.

Το Διοικ. Πρωτοδικείο Πειραιώς, στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία, έκρινε ότι ορθώς διενεργήθηκεεξωλογιστικός προσδιορισμός των αποτελεσμάτων αυτής.

Το Διοικ. Εφετείο Πειραιώς, ενώπιον του οποίου άσκησε έφεση ακολούθως η εταιρεία, έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμη η απόρριψη των βιβλίων και στοιχείων της και ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των αποτελεσμάτων της και, αφού εξαφάνισε την απόφαση του πρωτοδικείου, προέβη στο λογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου άσκησε παραδεκτώς αναίρεση ο προϊστάμενος της ΔΟΥ κατά του σκέλους της απόφασης του εφετείου που αφορά τις κρίσεις του περί λογιστικού προσδιορισμού, δέχθηκε την αναίρεση κατά το σκέλος αυτό, με την αιτιολογία ότι το εφετείο αρκέσθηκε στην εξέταση μεμονωμένα καθεμιάς από τις παραβάσεις του ΚΦΣ που καταλογίσθηκαν στην εταιρεία, κρίνοντας ότι εκάστη εξ αυτών είτε δεν αποδείχθηκε ότι έλαβε χώρα, είτε ότι δεν καθιστούσε ανέφικτες τις ελεγκτικές επαληθεύσεις, χωρίς να προβεί σε συνολική αξιολόγηση της επιπτώσεως των παραβάσεων ορισμένης κατηγορίας στη δυνατότητα διενέργειας των ελεγκτικών επαληθεύσεων, εφαρμόζοντας πλημμελώς τις διατάξεις του ν.δ. 3323/1955, περί εξωλογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος..

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*