Χρήστος Κώνστας

Ποιος πληρώνει τα πολλά κενά στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης;

Tου ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που επιβαρύνει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, γεμίζει τις τσέπες των επιτηδείων, χωρίς να θεραπεύει ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη, αποκαλύπτεται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Μια ειδική μυστική έρευνα επαγγελματιών του χώρου αποκάλυψε μια σειρά από «δαπανηρές υπερβολές» στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το οποίο αναμφισβήτητα αποτελεί πρόοδο και μεγάλο επίτευγμα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης πλην όμως εκατοντάδες επιτήδειοι βρίσκουν ακόμη τρόπους για να «φουσκώνουν» παράνομα τον λογαριασμό για το Κράτος.

Η Δημόσια Φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα σήμερα ανέρχεται σε 1,9 δις Ευρώ και σ’ αυτήν προστίθεται η Νοσοκομειακή Δαπάνη των 530 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον 1,2 δις Ευρώ βάζουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις διαφόρων τύπου επιστροφές, claw back, rebate κλπ ενώ άλλο 1 δις Ευρώ βάζουν από την τσέπη τους οι ασθενείς.

Τα λεφτά είναι πολλά και γι’αυτό το σύστημα πρέπει να ορθολογικοποιηθεί.

Το πόρισμα της μυστικής έρευνας παραδόθηκε ήδη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Γιαννόπουλος αλλά και η Επιτροπή Φαρμακευτικής Δαπάνης του Υπουργείου Υγείας.

Στο πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα το «Β» προκύπτει ότι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ακόμη και σήμερα επιτρέπεται η εγγραφή σκευασμάτων που περιλαμβάνουν μη εγκεκριμένες ενδείξεις.

Περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*