Αλτζχάιμερ, γυναίκα ασθενής, νοσοκόμα

Διάγνωση της νόσου Αλτζχάιμερ με εξέταση ματιών!

Στο μέλλον οι γιατροί είναι δυνατόν να κάνουν διάγνωση της νόσου Αλτζχάιμερ χρησιμοποιώντας μια απλή εξέταση των ματιών!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βρίσκεται στα οφθαλμολογικά ιατρεία, εντόπισαν στοιχεία που υποδηλώνουν τη νόσο Αλτζχάιμερ σε ηλικιωμένους ασθενείς που δεν είχαν συμπτώματα της νόσου!

«Αυτή η τεχνική έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει ένα εργαλείο διαλογής, που βοηθά να αποφασιστεί ποιος πρέπει να υποβληθεί σε πιο δαπανηρές και επεμβατικές εξετάσεις για τη νόσο του Αλτζχάιμερ πριν από την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, οφθαλμίατρος Bliss E. O’Bryhim. Η μελέτη περιλάμβανε μόνο 30 ασθενείς και δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Ως γνωστόν, η νόσος Αλτζχάιμερ μπορεί να προκαλέσει σημαντική εγκεφαλική βλάβη χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η γνωσιακή παρακμή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πλάκες αμυλοειδούς, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, μπορούν να δημιουργηθούν στον εγκέφαλο δύο δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Έτσι οι ερευνητές αναζητούν τρόπους ανίχνευσης της νόσου νωρίτερα.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές που εξέτασαν τα μάτια ανθρώπων που είχαν πεθάνει από Αλτζχάιμερ ανέφεραν ότι τα μάτια τέτοιων ασθενών έδειξαν σημάδια αραίωσης στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και υποβάθμιση του οπτικού νεύρου.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μη επεμβατική τεχνική – τη λεγόμενη οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) – για να εξετάσουν τον αμφιβληστροειδή στους οφθαλμούς 30 ατόμων. Όλοι τους ήταν πάνω από 70 ετών και κανένας δεν εμφάνιζε κλινικά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*