Εθνική Ασφαλιστική: Σενάρια και εξελίξεις

της Ελενας Ερμείδου

Λίγους μήνες μετά από τα αισιόδοξα μηνύματα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Gongbao,  … το σενάριο φαίνεται να μην λάμπει.  Πολλά ειπώθηκαν. Κάποιοι σύμφωνα με πηγές του IW υποστηρίζουν ότι η αυλαία για την κινεζική Gongbao είχε πέσει από το καλοκαίρι και ήταν αμφίβολο αν θα ανοίξει. Προσπάθειες προς διάφορες κατευθύνσεις έγιναν.

Μπορεί η Εθνική Ασφαλιστική να κατέχει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά, δύσκολα όμως ο επενδυτής θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για όλο το μέρος της. Μία μερίδα της αγοράς υποστηρίζει ότι ο τρόπος που είναι δομημένη προβληματίζει και οδηγεί τους επενδυτές ένα βήμα πίσω. Την ίδια, την Εθνική Ασφαλιστική από την άλλη πλευρά, την έχουν προβληματίσει οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες οι οποίοι την μεν μία φορά στερούνταν ρευστότητας και αξιοπιστίας και την μεν άλλη, εμπειρίας. Αυτό έγινε ξεκάθαρο, αφού η πώληση που ελέγετο ότι θα κλείσει τέλος Ιουνίου δεν έκλεισε και τα σενάρια έμειναν ανοικτά.

Κάποιοι άλλοι μας έλεγαν ότι η πώληση της Ασφαλιστικής θα πάει μετά τις εκλογές. Βλέπουν να υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες θα αναδειχτούν σύντομα όσο καιρός και ο χρόνος μετρά αντίστροφα προς τις εκλογές. Για σκοπιμότητες έχει μιλήσει αρκετές φορές και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τέλος είναι και η Ευρώπη η οποία ναι μεν υποχρεώνει να αποδεσμευτεί η Τράπεζα από την θυγατρική της, όπως έχει γίνει με όλες τις ασφαλιστικές που άνηκαν σε τραπεζικούς ομίλους σχεδόν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη τα τελευταία πέντε έτη ωστόσο, η Ευρώπη δεν βλέπει και με τόσο καλό μάτι τις μαζικές επελάσεις των κινέζων επενδυτών.

Και μπορεί η Εθνική Ασφαλιστική να έχει και το Bancassurance ως έναν άσσο στο μανίκι της, όμως οι παρατεταμένες καθυστερήσεις και αναβολές δεν λειτουργούν θετικά στην αποτίμηση της αξίας της.

Το ενδιαφέρον κατά την ολοκλήρωση της πώλησης θα επικεντρωθεί και στην σύμβαση με το Bancassurance.

Ο Σεπτέμβρης ανοίγει πάντως νέες προσμονές και νέο γύρο εξελίξεων, ενώ δεν λείπουν τα μηνύματα αισιοδοξίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*