Χρήστος Κώνστας

Οι αποκρατικοποιήσεις διαβατήριο για κοινωνικές παροχές

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Όταν -τον περασμένο Δεκέμβριο- ψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του 2018, προέβλεπε έσοδα 2,736 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Ο αντίστοιχος στόχος για το 2017 προέβλεπε 1,656 δισ. Σήμερα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί έστω και ο στόχος των 2 δισ. ευρώ. 

Οι αποκρατικοποιήσεις θα αποτελέσουν σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» που ξεκινούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι «επιταχύνονται οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων», ώστε να αποσπάσει την ανοχή και τη -σιωπηρή έστω- συγκατάθεσή τους για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών που θέλει να διαφημίσει ως επίτευγμα της μεταμνημονιακής «ανεξάρτητης πολιτικής» της.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Γρηγόρη Στεριούλη, που τώρα είναι πρόεδρος του Enterprise Greece, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι η κυβέρνηση είναι πλέον «πολύ θετική» στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Αυτονόητα, το Bloomberg έσπευσε να υπενθυμίσει στους αναγνώστες του -με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- ότι από το 2011 μέχρι και το 2017 η Ελληνική Δημοκρατία ουδέποτε πέτυχε τον ετήσιο στόχο αποκρατικοποιήσεων και έχει να επιδείξει έσοδα… 4,7 δισ. ευρώ από συνολικά 38 πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ άλλα 7,8 δισ. ευρώ δεσμεύθηκαν συνολικά απ’ τις προσφορές.

Περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*