παιδί, καπνός τσιγάρου, παθητικό κάπνισμα

Παιδιά καπνιστών διατρέχουν κίνδυνο ως ενήλικες!

Άλλη μία έρευνα δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι το παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία. Η έρευνα έδειξε ότι ενήλικες που δεν καπνίζουν εξακολουθούν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πεθάνουν από σοβαρές πνευμονικές παθήσεις εάν ως παιδιά ήταν παθητικοί καπνιστές!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την American Cancer Society και συμμετείχαν 70.900 μη καπνιστές άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία «πιθανόν να προσθέσει 7 θανάτους σε κάθε 100.000 μη ενήλικες που καπνίζουν ετησίως».

Τα συμπεράσματα της έρευνας προκαλούν σοκ: Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου 10 ή περισσότερες ώρες κάθε εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο κατά 27%, εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 23% και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 42%, σε σύγκριση με αυτούς που έζησαν με μη καπνιστές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι γνωστό ότι διατρέχουν κίνδυνο άσθματος και προβλημάτων στην ανάπτυξη των πνευμόνων. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι επιπτώσεις της έκθεσης στην παιδική ηλικία παραμένουν στην ενηλικίωση, οδηγώντας σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ο Δρ Ryan Diver, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τον εντοπισμό μιας σχέσης μεταξύ της παθητικής έκθεσης στον καπνό στην παιδική ηλικία και του θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια στη μέση ηλικία και πέραν αυτής. Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τη μείωση της έκθεσης του παθητικού καπνού σε όλη τη ζωή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*