κομμάτια παζλ, σχέσεις

Τι μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε σχέσεις

Της Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου,

Συμβούλου Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγου BSc/MSc, Ψυχοθεραπεύτριας. 

Ειδίκευση στη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποστηρίζουν πως αναζητούν σχέση, στην πραγματικότητα αποζητούν αληθινή και διαρκή αγάπη. Θέλουν ένα πρόσωπο που θα ανταποκριθεί στις βαθύτερες προσδοκίες τους και θα τους ανταποδώσει την αγάπη αυτή. Όταν η προσπάθειά τους δεν αποδίδει, συνεχίζουν να προσπαθούν να βελτιωθούν οι ίδιοι, ώστε να βρουν αυτό το μοναδικό πρόσωπο και να καταλάβουν, γιατί δεν το έχουν βρει μέχρι στιγμής.

Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που συνάπτουν εύκολα σχέσεις

Από την άλλη, φαίνεται να υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που τους είναι εύκολο να προσελκύσουν συντρόφους και να δεσμεύονται. Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι και αυτοί συνηθισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι, όμως, έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Ίσως η συμπεριφορά τους να συνδέεται με εγγενή χαρακτηριστικά, τα οποία καλλιεργήθηκαν από το περιβάλλον που μεγάλωσαν.

Αλλά τί γίνεται με τους ανθρώπους που φαίνεται να διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, για να προσελκύουν έναν σύντροφο, χωρίς, ωστόσο, να αισθάνονται έτσι; Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν δεσμούς, οι οποίοι δεν κρατάνε στο χρόνο. Κάτω από την ελκυστική τους προσωπικότητα, πολλές φορές υποβόσκει υποσυνείδητα ο φόβος να επιτρέψουν σε κάποιον να διεισδύσει στα συναισθήματά τους και να ανακαλύψει την ευαλωτότητά τους. Μπορούν να δώσουν αγάπη, αλλά τους είναι εξαιρετικά επώδυνο να επιτρέψουν στον άλλον να τους δώσει αγάπη.

Όταν οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν σχέσεις, αρχικά ο σύντροφος θεωρεί πως έχει βρει έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που δίνει αβίαστα αγάπη και δεν ζητά τίποτα. Με την πάροδο του χρόνου γίνεται φανερή στο σύντροφο αυτή η αδυναμία να λάβουν αγάπη, το χαρακτηριστικό αυτό εκλαμβάνεται από τον άλλο σαν η δική του προσφορά να μην είναι αρκετή και έτσι βιώνουν «ακυρωμένοι», ενώ συχνά υπάρχουν σκέψεις ακόμη και απιστίας ή φοβιάς στη δέσμευση.

Ο συναισθηματικά στωικός σύντροφος δύσκολα αντέχει να μοιραστεί την αδυναμία του και την εσωτερική του σύγκρουση, έτσι πολλές φορές υπομένει παθητικά το τέλος σαν κάτι αναμενόμενο αλλά χωρίς να αντιλαμβάνεται το γιατί.

Λόγοι που οι επιφανειακά κατάλληλοι άνθρωποι για σχέση δεν αντέχουν ένα φροντιστικό περιβάλλον

1) Η απάντηση ίσως κρύβεται σε κάποιο παιδικό τραύμα.

Σε ένα περιβάλλον ,όπου η αγάπη συνδέεται με τον φόβο και την τιμωρία το παιδί έχει 2 επιλογές. Η πρώτη είναι να αντέξει τον πόνο, για να μπορέσει να λάβει και την αγάπη και η δεύτερη είναι να θωρακιστεί αποκλείοντας μαζί με τον πόνο και την αγάπη. Αρχικά το παιδί ελπίζει να επιλυθούν τα προβλήματα, με την πάροδο του χρόνου όμως μαθαίνουν πως πρέπει να προσελκύουν την αγάπη αλλά στη συνέχεια να απομακρύνονται πριν την εμφάνιση του πόνου που θα ακολουθήσει. Στην ενήλικη ζωή τους λοιπόν αναμένουν πως η αγάπη τελικά θα γίνει επίπονη.  Προσπαθούν πραγματικά να δώσουν την αγάπη που στερήθηκαν ως παιδιά αλλά ο φόβος επικρατεί πάντα, έτσι μπαίνουν σε  διαδικασίες να δοκιμάζουν διαρκώς τους συντρόφους τους.

2) Η σύνδεση της εμπιστοσύνης με τον απόλυτο έλεγχο.

Πολλές φορές οι σύντροφοι των συναισθηματικά μη διαθέσιμων ατόμων προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρακάμψουν τις άμυνές τους. Συχνά αυτή η προσπάθει λαμβάνεται σαν παραβίαση και εντείνει τον φόβο και το άγχος. Έτσι το να δεχτεί αγάπη συνδέεται και με έναν απόλυτο έλεγχο, τον οποίο προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο. Ο φόβος του ελέγχου συνδέεται και με την ιδέα πως θα απορροφηθεί η προσωπικότητά του από τον άλλον.

3) Ένας ακόμη παράγοντας που εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν μία μακροχρόνια σχέση είναι ο αυτόματος φόβος της ανταπόδοσης. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν επιτρέπουν να λάβουν περισσότερα από όσα θεωρούν πως μπορούν να επιστρέψουν. Πρέπει πάντα να μπορούν να ξεπεράσουν όσα τους προσφέρονται, με τον τρόπο αυτό μπλοκάρουν την φροντίδα του συντρόφου στο σημείο που μπορούν να αντέξουν και δεν επιτρέπουν τίποτα παραπάνω από αυτό. Δεν επιθυμούν στην ουσία να παγιδευτούν σε οποιαδήποτε υποχρέωση.

4) Ο φόβος να χάσει κανείς τον εαυτό του.

Οι άνθρωποι που έχουν παραβιαστεί τα όριά τους είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες σε μία σχέση συχνά ζουν σε ένα φρούριο από άμυνες. Σε στενές σχέσεις, έχουν χρησιμοποιηθεί οι ανάγκες τους και τα τρωτά τους σημεία με ιδιαίτερα παρεμβατικό τρόπο, έτσι η λύση που έχουν βρει είναι να μην επιτρέπουν σε κανέναν να καταλάβει τι αισθάνονται μέσα τους. Μέσα τους ίσως έχουν τεράστια ανάγκη να φροντιστούν και να αγαπηθούν αλλά με έναν ασφαλή τρόπο, καθώς όμως η μέχρι τότε εμπειρία δεν περιελάμβανε έναν τέτοιο τρόπο πιστεύουν πως είναι αδύνατο να συμβεί.  Έτσι υπονομεύουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους ασυναίσθητα.

5) Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν μία οικειότητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τα άτομα αυτά απολαμβάνουν την αρχή μίας σχέσης αλλά δεν επιθυμούν την διατήρησή της. Συχνά υπάρχουν επιθυμίες σχετικά με τον εαυτό τους και μόνο, όπως μία καριέρα και δεν επιθυμούν να παρακάμψουν κάποιες προσδοκίες για να δημιουργήσουν μία σχέση.

Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ερωτευτεί ή να δεσμευτεί για οποιονδήποτε λόγο, συχνά απογοητεύει τους συντρόφους του. Οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται μία αμοιβαιότητα, ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και προσδοκίες για το μέλλον. Όταν το ένα άτομο δεν μπορεί να δώσει ή να πάρει ή δε θέλει κάτι από αυτά, προκύπτει μία ανισορροπία που τελικά θα βλάψει τη σχέση.

Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό

Το πρώτο βήμα είναι η παραδοχή και η αναγνώριση του τι ακριβώς κάνετε, παραιτείστε από το δικαίωμα να αγαπάτε αλλά και να σας αγαπούν και προπάντων να αγαπάτε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Δεύτερον, το να μοιραστείτε τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες σας με τον σύντροφό σας.

Τρίτον να αρχίσετε να αναθεωρείτε σταδιακά και αργά τις παλαιότερες συμπεριφορές σας, καθώς και να παρατηρείτε τα συναισθήματά σας ενώ αλληλεπιδράτε με τους άλλους, επιλέγοντας αυτή τη φορά να αντιδράσετε λίγο διαφορετικά.

Όσο οι σχέσεις γίνονται πιο αυθεντικές και ειλικρινείς, δημιουργείται και η χαρά πως ζείτε χωρίς να χρειάζεστε διαρκώς πανοπλίες, κρατώντας την αγάπη μακριά από φόβο.

Πηγή: virus.com.gr / e-psychology.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*