φυσικές καταστροφές

Swiss Re: Μειωμένες κατά 28% οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το α’ εξάμηνο του έτους

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μείωση κατά 28% σε ετήσια βάση εμφανίζουν οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το α’ εξάμηνο του έτους, οι οποίες ανήλθαν σε 18 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη Sigma της ελβετικής αντασφαλιστικής Swiss Re: Το πιο «ζημιογόνο» γεγονός της περιόδου ήταν η ανεμοθύελλα Friederike που σάρωσε την Κεντρική Ευρώπη. Οι αιτήσεις αποζημίωσης που συνδέονται με ανθρωπογενείς καταστροφές μειώθηκαν σε 2 δισ. δολάρια έναντι 5 δισ. δολάρια το α΄ εξάμηνο του 2017.

Οι συνολικές οικονομικές ζημίες από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018 διαμορφώθηκαν στα 36 δισ. δολάρια, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών (125 δισ. δολ.) Πάνω από τις μισές ζημίες (ποσού 20 δισ. δολ.) ήταν καλυμμένες ασφαλιστικά.

Η ανεμοθύελλα Friederike ήταν το δαπανηρότερο μεμονωμένο γεγονός της περιόδου, αφού προκάλεσε ζημίες ύψους 2,1 δισ. δολ. Μια σειρά χειμερινών καταιγίδων στις ΗΠΑ που προκάλεσαν έντονες χιονοπτώσεις, παγετό και πλημμύρες (μετά το λιώσιμο των χιονιών) προκάλεσαν ζημίες 4δισ. δολ, εκ των οποίων 2,9 δισ. δολ. ήταν  ασφαλισμένες.

Η Swiss Re προειδοποίησε για το ενδεχόμενο υψηλότερων ζημιών για το σύνολο του 2018, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Καλιφόρνια και παρατεταμένη ξηρασία στην Ευρώπη και τη νότια Αυστραλία, ενώ η περίοδος των τυφώνων στη λεκάνη του Ατλαντικού βρίσκεται σε εξέλιξη. «Αναμένουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως  τους έντονους καύσωνες και τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Martin Bertogg, επικεφαλής του τομέα καταστροφικών κινδύνων της Swiss Re.  «Ισως αυτό να γίνει η νέα νόρμα.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*