Καμένα οχήματα, Μάτι, πυρκαγιά, ταυτοποίηση καμένων

Προβληματίζει τους ασφαλιστές η ταυτοποίηση καμένων οχημάτων

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων όταν αποδεικνύεται δυσχερής η ταυτοποίηση καμένων οχημάτων, καθώς μπορεί άδειες και πινακίδες να καταστράφηκαν, ή αριθμοί πλαισίου να είναι αδύνατον να αναζητηθούν; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν με ανακοινώσεις τους τόσο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος όσο και Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος.

Η εγκύκλιος της ΕΑΕΕ

«… ο κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτων θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να αποζημιώσει τις ζημιές των οχημάτων των ασφαλισμένων που είχαν καλύψει τον κίνδυνο καταστροφής των οχημάτων τους από πυρκαγιά. Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες αναγγελιών είναι σε εξέλιξη, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή των οχημάτων είναι ολοσχερής, σε βαθμό που η ταυτοποίηση είναι εξαιρετικά δυσχερής» αναφέρει σε εγκύκλιό της η ΕΑΕΕ και προσθέτει:

«Προς την κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ συνιστά στις εταιρίες μέλη της ΕΑΕΕ, στις περιπτώσεις όπου οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων έχουν ολοσχερώς καταστραφεί, να γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησης των οχημάτων με τον αριθμό πλαισίου τους, ο οποίος κατά κανόνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν έχει επηρεαστεί από την πυρκαγιά.

»Για την επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών, προτείνουμε επίσης οι ασφαλιστικές εταιρίες να αποστείλουν το συντομότερο  δυνατόν πραγματογνώμονες στους τόπους συγκέντρωσης των κατεστραμμένων οχημάτων, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους Δήμους.

»Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η ταυτοποίηση των οχημάτων ούτε με τον αριθμό πλαισίου, καλούμε τις εταιρίες μέλη μας να κρίνουν κατά περίπτωση τις αναγγελίες αποζημίωσης, αξιολογώντας και συγκεντρώνοντας αλλά στοιχεία και πληροφορίες, με γνώμονα πάντα την ανακούφιση των πληγέντων ασφαλισμένων μας. Είμαστε βέβαιοι πως η ασφαλιστική αγορά θα σταθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων».

ΕΕΑΕ: Πιθανή λύση η μαρτυρία 2 ατόμων

«Βιώνουμε όλοι μας, μια ανείπωτη τραγωδία, από τις απώλειες τόσων πολλών ανθρώπινων ζωών αλλά και περιουσιών, γεγονότα που βυθίζουν σε πένθος, θλίψη αλλά και περισυλλογή όλη την χώρα μας. Από την σκοπιά μας ως Ασφαλιστές, έχουμε ένα παραπάνω λόγο, αυτές τις κρίσιμες ώρες για τους συνανθρώπους και πελάτες μας, που έχουν πληγεί από τα γεγονότα να είμαστε κοντά τους πρακτικά και με κάθε τρόπο που μπορούμε να σκεφτούμε και να βοηθήσουμε» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΕΑΕ.

«Με αυτή την σκέψη και βλέποντας τις γκρίζες άμορφες  μάζες στις οποίες μετατράπηκαν τα αυτοκίνητα που κάηκαν, και τον τρόπο που περιμαζεύονται από τους δρόμους , προκύπτει  ένα ερώτημα: Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους, που έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους με φωτιά ή και μικτή, στις περιπτώσεις που οι άδειες κάηκαν, οι πινακίδες καταστράφηκαν, ή οι αριθμοί πλαισίου είναι αδύνατον να αναζητηθούν;

»Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι άνθρωποι της Διαμεσολάβησης αλλά και οι Εταιρείες, θέλουμε να δείξουμε την ευαισθησία μας και να διευκολύνουμε  τους Ασφαλισμένους μας, που αδυνατούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία των κατεστραμμένων αυτοκινήτων τους. Στα αρχεία του καθενός μας, υπάρχουν τα αντίγραφα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και άλλα έγγραφα ταυτοποίησης του οχήματος (άδειες, τιμολόγια με αριθμούς πλαισίων, φωτογραφίες). Εδώ λοιπόν είναι αναγκαία η έμπρακτη συνδρομή μας.

»Αν  η ταυτοποίηση του κάθε οχήματος είναι αδύνατη ακόμη και με αντίγραφα που εμείς διαθέτουμε, τότε μία λύση θα ήταν η μαρτυρία δύο ατόμων περί της αλήθειας του αιτήματός. Μπορεί να υπάρχουν και  άλλες καλύτερες λύσεις, και καλόν είναι να αναζητηθούν άμεσα.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*