Ο έρπης αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτζχάιμερ

Η μόλυνση από τον ιό του έρπητα είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου του Αλτζχάιμερ! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριών πρόσφατων μελετών.

Πρόκειται για τους Ruth Itzhaki και Richard Lathe, καθηγητές στα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Εδιμβούργου αντίστοιχα.  Αρθρογραφώντας στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, αναφέρουν ότι υπάρχουν πλέον ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την αιτιολογική σχέση ανάμεσα στη μόλυνση από τον ιό του έρπητα και την νόσο του Αλτζχάιμερ.

Οι περισσότεροι ερευνητές της νόσου του Αλτσχάιμερ διερευνούν τα κύρια χαρακτηριστικά της, τις πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ωστόσο, παρά το τεράστιο όγκο της έρευνας, οι αιτίες του σχηματισμού των πλακών αυτών παραμένουν άγνωστες.

Από την άλλη, ο ιός του έρπητα (HSV1) μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους σε νεαρή ηλικία ή αργότερα και παραμένει διά βίου στο σώμα σε αδρανή μορφή μέσα στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Κατά καιρούς ο ιός ενεργοποιείται και τότε σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί ορατή βλάβη με τη μορφή πληγών.

Μια νέα μελέτη, που έγινε πρόσφατα στην Ταϊβάν, συμπεριέλαβε 8.362 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, τα οποία το 2000 είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με σοβαρή λοίμωξη από τον HSV. Η ομάδα αυτή συγκρίθηκε με ομάδα ελέγχου 25.086 ατόμων χωρίς ένδειξη HSV λοίμωξης.

Ακολούθως, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της άνοιας σε αυτά τα άτομα σε μια περίοδο παρακολούθησης 10 ετών μεταξύ 2001 και 2010. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας στην ομάδα του HSV αυξήθηκε κατά 2,5 φορές.

Το εντυπωσιακό όμως καταγράφηκε όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά σε άτομα με μόλυνση HSV, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιιικά φάρμακα, έναντι εκείνων που δεν έλαβαν θεραπεία. Στα άτομα αυτά υπήρξε μια δραματική μείωση κατά 10 φορές της μεταγενέστερης επίπτωσης της άνοιας σε διάστημα 10 ετών!

Prof. Ruth Itzhaki of Manchester University. Photograph credit: Jon Parker Lee

Η καθηγήτρια Itzhaki δήλωσε: «Ήδη από το 1991 γνωρίζουμε ότι σε πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με HSV1, ο ιός είναι επίσης στον εγκέφαλο και στη συνέχεια το 1997 βρέθηκε ότι η μόλυνση με τον ιό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτζχάιμερ στον εγκέφαλο των ανθρώπων που έχουν συγκεκριμένο γενετική μετάλλαξη. Το 2009, ανακαλύψαμε ότι το DNA του ιού HSV DNA βρίσκεται μέσα σις πλάκες αμυλοειδούς στους εγκέφαλους των ασθενών του Αλτζχάιμερ. Έχουν ήδη βρει ότι ότι ο ιός στον εγκέφαλο επανενεργοποιείται από ορισμένα γεγονότα όπως το στρες, η ανοσοκαταστολή και η μόλυνση / φλεγμονή. Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο κύκλος επανενεργοποίησης του HSV1 στον εγκέφαλο προκαλεί τελικά Αλτσχάιμερ τουλάχιστον σε μερικούς ασθενείς».

Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από νόσο Αλζτχάιμερ και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της συνεχιζόμενης αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες.

Το σημαντικό από τις νέες έρευνες είναι λοιπόν ότι «αυτά τα ασφαλή και εύκολα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*