Ικανοποίηση για τις αναπροσαρμογές στις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών

Με ικανοποίηση έκαναν οι γενικοί γιατροί δεκτές τις αναπροσαρμογές στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

«Οι παρεμβάσεις αυτές κινούνται σε προς τη ζητούμενη κατεύθυνση και διαμορφώνουν ένα σύστημα περισσότερο λειτουργικό και ελκυστικό» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΕΓΕΙΑ, δίνοντας έμμεσα «σήμα» στα μέλη της να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει, βεβαίως, να τονιστεί πως οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών τηρούν επιφυλακτική στάση μέχρι να δουν τους τροποποιημένους όρους των συμβάσεων σε υπουργική απόφαση, παρά τη θετική ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας στα περισσότερα αιτήματά τους.

Όπως επισημαίνει εξάλλου η ΕΛΕΓΕΙΑ, οι αλλαγές στις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών δεν αποτελούν πανάκεια. Κυριότερα προβλήματα, εξηγεί, παραμένουν η μερική κάλυψη (περίπου κατά το ήμισυ) των αναγκών υγείας του πληθυσμού ευθύνης από τον οικογενειακό γιατρό υπό ασφαλιστική κάλυψη και η απαράδεκτα χαμηλή αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού (μετά από αναγωγή υπολογίζεται πως ο γιατρός θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 5,6 ευρώ μικτά για κάθε επίσκεψη).

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποσχέθηκε να εξετάσει την επιβολή προστίμων στους γενικούς γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων για συνήθη χρόνια νοσήματα στην κοινότητα (ΧΑΠ, άνοια, άσθμα, υπερπλασία προστάτη), μετά από τις αιτιάσεις της ΕΛΕΓΕΙΑ για το ξεπερασμένο σχετικής γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα τροποποιεί το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*