Κίνδυνος από άγνωστη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο

Μια άγνωστη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη θα μπορούσε να εξελιχθεί το επόμενο σούπερ μικρόβιο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πρόκειται για το γεννητικό μυκόπλασμα, το οποίο στους περισσότερους ανθρώπους δεν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσει στειρότητα στις γυναίκες. Η νόσος μεταδίδεται μέσω του σεξ και συνεπώς μπορεί να προληφθεί με τη χρήση προφυλακτικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Mycoplasma genitalium (MG) μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά. Γι’ αυτό, στη Βρετανία έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού από τη British Association of Sexual Health and HIV.

Το γεννητικό μυκόπλασμα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της ουρήθρας στους άνδρες, προκαλώντας έκκριση από το πέος και κάνοντας επώδυνη την ούρηση. Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει επίσης φλεγμονή των αναπαραγωγικών οργάνων (μήτρας και σαλπίγγων), προκαλώντας πόνο και πιθανώς πυρετό και κάποια αιμορραγία.

Το μείζον θέμα είναι ότι δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα και δεν χρειάζεται πάντα θεραπεία. Έτσι, μπορεί να μην εντοπιστεί ή να μπερδευτεί με μια διαφορετική σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, όπως τα χλαμύδια.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά – αλλά η λοίμωξη αναπτύσσει αντίσταση σε ορισμένα από αυτά τα φάρμακα. Η δυνατότητα εξάλειψης του μικροβίου μετά από θεραπεία με μια κατηγορία αντιβιοτικών, που ονομάζονται μακρολίδες, μειώνονται παγκοσμίως. Π.χ. στη Βρετανία αντίσταση στις μακρολίδες υπολογίζεται σε περίπου 40%.

Γι’ αυτό, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναβαθμίζουν το θέμα. Ο Paddy Horner, ο οποίος συνέταξε τις κατευθυντήριες γραμμές, δήλωσε: «Απαιτούνται επειγόντως πόροι για να διασφαλιστεί ότι οι διαγνωστικές και αντιμικροβιακές δοκιμασίες αντοχής είναι διαθέσιμες για τις γυναίκες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υπογονιμότητας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να διαθέσει άμεσα αυτή τη χρηματοδότηση για να αποτρέψει την εμφάνιση μιας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*