γιατρός δουλεύει σε υπολογιστή

Αλαλούμ με τους κανόνες παραπομπής! Στα «κάγκελα» οι παθολόγοι

Αναστάτωση και ταλαιπωρία προκάλεσαν σε γιατρούς και ασθενείς αλλαγές στους κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, που διαπιστώθηκαν στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ από την 1η Ιουλίου.

Το ηλεκτρονικό σύστημα εξαίρεσε, πιο συγκεκριμένα, τους παθολόγους από τη συνταγογράφηση της εξέτασης που αφορά στον προσδιορισμό του σακχάρου αίματος – γλυκόζης (GL) ανά δείγμα, σε ό,τι αφορά τους μη ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς. Παράλληλα, απενεργοποίησε τον κωδικό για τις διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και άλλες λιπιδαιμίες.

«Αναμφισβήτητα ο σακχαρώδης διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των παθολόγων και δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία. Περαιτέρω, επίσης, ακατανόητο είναι και το γεγονός ότι παραμένει ανενεργός ο κωδικός Ε 78.0 που αφορά την υπερλιπιδαιμία»σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).

Πάντως, η Υ.Α. Γ.Π. οικ. 45813/13-6-2018, με την οποία τροποποιούνται οι κανόνες παραπομπής των διαγνωστικών εξετάσεων, αναφέρει ρητά τους παθολόγους στις ιατρικές ειδικότητες που δύνανται να συνταγογραφούν τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Κατά συνέπεια, εκτιμά ο ΙΣΑ πρόκειται μάλλον για εκ παραδρομής σφάλμα των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ.

Πληροφορίες του Virus επιβεβαιώνουν ότι πράγματι πρόκειται για λάθος, για την επίλυση του οποίου ήδη εργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν νωρίτερα φαίνεται προς στιγμήν να ηταν μεμονωμένα, αλλά η ΗΔΙΚΑ παρακολουθεί στενά το σύστημα για να διαπιστώσει την αιτία και να αποφευχθεί επανάληψη του.

Σύμφωνα, δε, με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Αν. Τάγαρης υποστήριξε πως το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και οι εν λόγω εξετάσεις νακαταχωρούνται πλέον κανονικά.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, όμως, καλεί τους γιατρούς, σε περίπτωση εντόπισης και άλλων κωλυμάτων συνταογραφήσης με την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης να το γνωστοποιήσει με e-mail (eni.eopyy@gmail.com).

Με αφορμή την εμπλοκή που προκλήθηκε, ο ΙΣΑ ζητά από το υπουργείο Υγείας να μην θέτει ως ημερομηνία έναρξης των οιονδήποτε αποφάσεων περί συνταγογράφησης την αρχή εκάστου μηνός, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών για συνταγογράφηση.

Ψ414465ΦΥΟ-ΘΩΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*