H έξοδος της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον λαβύρινθο

της Ελενας Ερμείδου

Το κουβάρι που κρατά στα ‘χέρια’ της ψάχνει να ξετυλίξει η Εθνική Τράπεζα, ώστε να οδηγηθεί στην έξοδο από τον λαβύρινθο και να υπογράψει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Θα την δώσει η διοίκηση της ΕΤΕ στην Gongbao ή θα την θέσει σε τροχιά δημόσιας προσφοράς; Η Gongbao δεν έχει εμπειρία στις ασφάλειες, από την μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά, εγγυημένη χρηματοδότηση δίνει για τα 718 εκατ. ευρώ;

Αν απορριφθεί η προσφορά  της Gongbao, του μοναδικού ενδιαφερόμενου, αφού η Fosun έμεινε έξω τελευταία στιγμή, και ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί τότε το κουβάρι περιπλέκεται με την δημόσια προσφορά και την εισαγωγή του 51% των μετοχών στο χρηματιστήριο. Αλλάζει το προφίλ της πώλησης, οι χρόνοι και οι διαδικασίες. Αν και η δημόσια προσφορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2018 με αρχές του νέου έτους, η πιθανότητα για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν είναι μικρή.

Εδώ εισέρχεται και ένα ακόμα παράγων, η εύρευση των επενδυτών.  Αρκετοί είναι αυτοί που διερωτώνται για την αξία και την απόδοση που θα μπορούσε να είχε σήμερα η μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι ίδιοι από την αγορά παρατηρούν ότι το αντίτιμο των 718 εκατ. ευρώ είναι πολύ υψηλό, τονίζοντας ότι ένας επενδυτής πριν δώσει τα λεφτά του κοιτά πάντα την διάρθρωση σε όλους τους τομείς και υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που θα κληθεί να πραγματοποιήσει θα κοστίσουν πάνω από 1 δισεκ. ευρώ.

Αν, απορριφθούν και τα δύο σενάρια θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος άλλος επενδυτής, όπως η Fairfax που έχει εμπειρία και έχει επενδύσει σε τόσες ασφαλιστικές στο κόσμο.

Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε εμφανιστεί αρχικά πεπεισμένη ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν τέλος Ιουνίου. Ακούγεται τώρα ότι η άκρη του νήματος θα βρεθεί μέσα στον Ιούλιο.

Ο μίτος της Αριάδνης φαίνεται ότι ξετυλλίγεται αργά στην ‘μάχη’  Εθνική Τράπεζα – Εθνική Ασφαλιστική με τους επενδυτές, παρά τις συμφωνίες που σημειώθηκαν με το ΤΧΣ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*