Χρήστος Κώνστας

Eθνική Ασφαλιστική: Μοναδικός κερδισμένος η… Goldman Sachs

Θυμήθηκαν τώρα κάποιοι συνδικαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής τι είχε κάνει, στον προηγούμενο αιώνα, σε μία από τις εκατοντάδες επενδύσεις του, ο κινεζικός Επενδυτικός Όμιλος Gongbao και προσπαθούν να αγοράσουν …χρόνο παραμονής τους στα διοικητικά δρώμενα της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας οφείλει να καταλήξει σύντομα στην αξιολόγηση της μίας και μοναδικής προσφοράς των 676 εκατ. Ευρώ που κατέθεσε η Gongbao για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, αρχές Ιουλίου.

Τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής, ορισμένοι συνδικαλιστές και συγκεκριμένοι μικρομέτοχοι με ιδιαίτερα συμφέροντα στον Όμιλο, προσπαθούν να πείσουν τη διοίκηση του Ομίλου να προχωρήσει στο «σχέδιο Β», δηλαδή την επανεισαγωγή των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο.

Η διαδικασία μιας νέας δημόσιας εγγραφής προφανώς θα χρειαστεί νέα προετοιμασία και πολύ χρόνο, υπολογίζεται ότι αν όλα πάνε καλά, το ΙΡΟ θα γίνει σε ένα έτος από σήμερα, χρόνος αρκετός για αυτούς που κρατούν στα χέρια τους τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής να τακτοποιήσουν όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν.

Υπέρ της εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο τάχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- και ο ένας από τους Συμβούλους της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Goldman Sachs, η οποία παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει αμοιβή 6% επί του ποσού που θα αντλήσει η Εθνική, εφόσον φυσικά πετύχει η δημόσια εγγραφή.

Mε απλά λόγια:

  • Αν με την πώληση των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής αντληθούν από την κεφαλαιαγορά 300 εκατ. ευρώ, η επιπλέον αμοιβή της Goldman Sachs θα ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, μετά το φιάσκο της ΕΧΙΝ και τις πολύμηνες συζητήσεις για τη δεύτερη φάση, μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι… καλοπληρωμένοι σύμβουλοι J.P. Morgan και Goldman Sachs που συνεχίζουν να εισπράττουν τη μηνιαία αμοιβή τους και τα… έξοδα παραστάσεως.

Περισσότερα στο Banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*