ΟΕΝΓΕ: Ανέξοδες υποσχέσεις για το επικουρικό προσωπικό

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα φρενάρουν την έξοδο των επικουρικών από το σύστημα υγείας. Οι εξηγήσεις του, όμως, δεν στάθηκαν ικανές να πείσουν τους εκπροσώπους του κλάδου που καλούν σε αγωνιστική εγρήγορση.

Η εκτίμηση της ΟΕΝΓΕ είναι ενδεικτική της δυσαρέσκειας και της δυσπιστίας που επικρατεί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: Παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στο εύλογο ερώτημα με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συναδέλφων παρακάμπτοντας την κείμενη νομοθεσία”.

Όπως τονίζει περαιτέρω, το έγγραφο προς τους Διοικητές των ΥΠΕ (επισυνάπτεται) είναι ξεκάθαρο πως δεν επιλύει το θέμα. “Απλά προαναγγέλλει μια νομοθετική ρύθμιση το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι γνωστό”.

Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει, παράλληλα, ανακριβή τη διατύπωση στο προαναφερόμενο έγγραφο σύμφωνα με την οποία «η καταβολή των αποδοχών του προαναφερόμενου προσωπικού συνεχίζεται και γίνεται κανονικά, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη θεώρηση των αντίστοιχων ενταλμάτων πληρωμής». Όπως εξηγεί, πολλοί γιατροί είναι ήδη επί μήνες απλήρωτοι ακριβώς επειδή οι κατά τόπους επίτροποι δεν εγκρίνουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής.

“Αν οι Υπουργοί εννοούν ότι οι συνάδελφοι από δω και πέρα θα πληρώνονται με αθεώρητα εντάλματα πληρωμής, τότε θα πρέπει να μας εξηγήσουν με ποιόν τρόπο νομοθετικά θα παρακάμψουν τη θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής από τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία” τονίζει.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού θα παραταθούν μέχρι το Μάρτιο του 2019 με εγκύκλιο που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε, ταυτόχρονα, προηγούμενες εξαγγελίες της Αριστοτέλους και συγκεκριμένα:

  • Για την προκήρυξη 1.000 μόνιμων θέσεων (πλην γιατρών) για τις οποίες θα υπάρχει αυξημένη μοριοδότηση των επικουρικών εργαζόμενων που έχει παραταθεί η θητεία τους.
  • Για την προκήρυξη 730 θέσεων μόνιμων γιατρών τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν οι υπηρετούντες επικουρικοί.
  • Τέλος, ανέφερε ότι όταν κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις Διοικήσεις των νοσοκομείων, θα ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της εν λόγω απόφασης.

“Ως εδώ με την κοροϊδία και τον εμπαιγμό” σχολιάζει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών κι επισημαίνει καταλήγοντας πως ο κος Πολάκης απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα για μονιμοποίηση των επικουρικών και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*