Έλληνας ο νέος αντιπρόεδρος της PGEU

Ένας Έλληνας είναι ο νέος αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU). Ο λόγος για το Θανάση Παπαθανάση, αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο οποίος εξελέγη στην ηγεσία του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου των Ευρωπαίων φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Μαρμπέλα της Ισπανίας.

Η PGEU, εκπροσωπώντας τα 400.000 κοινοτικά φαρμακεία της Ευρώπης, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσωπειών, την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα που αφορούν την πολιτική του φαρμάκου αλλά και γενικότερα τη φροντίδας υγείας. Είναι μέλος και συμμετέχει ενεργά σε Δίκτυο περισσότερων από 10 Ευρωπαϊκών Οργανισμών επαγγελματιών της Υγείας, μέσω του οποίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου εμπλέκεται με τη Φροντίδα Υγείας.

Η εκλογή, λοιπόν, ενός Έλληνα φαρμακοποιού στη θέση του αντιπροέδρου της PGEU δίνει ιδιαίτερη ισχύ στον ΠΦΣ να παρεμβαίνει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε, ο Σύλλογος οφείλει να αντιταχθεί και στις πολιτικές που έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τον Έλληνα φαρμακοποιό.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αποφάσεις και δράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή την απειλή πρέπει να την κάνει ευκαιρία, ανοίγοντας νέους δρόμους που θα ενισχύσουν το Ελληνικό φαρμακείο αλλά παράλληλα θα είναι και προς όφελος της κοινωνίας” τόνισε.

Αναφερόμενος στους στόχους της PGEU, ο κ. Παπαθανάσης ανέδειξε το φαρμακείο ως βασικό πυλώνα της ΠΦΥ και τον φαρμακοποιό ως τον πλέον προσβάσιμο λειτουργό υγείας.

“Στόχος μας η διαρκής αναβάθμιση του ρόλου του με διαρκή εκπαίδευση-επιμόρφωση-εξειδίκευση, η αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει και η συμβολή του στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή.Έτσι στηρίζονται οι πολιτικές υγείας και πετυχαίνεται εξοικονόμηση χρημάτων για τα Συστήματα Υγείας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*