Ι. Χατζηθεοδοσίου (ΕΑΑ): Η συμφωνία στο Eurogroup μπορεί να δώσει μια προοπτική

“Δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί, ούτε και δάκρυα”, αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

“Το Eurogroup ολοκληρώθηκε και πλέον έχουμε το περίγραμμα και για το θέμα της ελάφρυνσης του Χρέους και για την μεταμνημονιακή εποχή που ξεκινά για τη χώρα μας από τον Αύγουστο”, αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προσθέτει: “Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί εύκολα να βγάλει κανείς, είναι οι διφορούμενες απόψεις σχετικά με το αποτέλεσμα της συμφωνίας. Αν κάποιος το κοιτά από την κυβερνητική σκοπιά, τότε βρίσκει λόγους για πανηγυρισμούς. Αν το κοιτά από την αντιπολιτευτική, τότε εστιάζει στο ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι περισσότερο. Ως άνθρωπος της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, οφείλω να σταθώ μόνο στα δεδομένα. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ούτε για διθυραμβικά σχόλια, ούτε όμως και για δάκρυα. Υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να δώσει μία προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Εννοείται ότι με την έξοδο από το πρόγραμμα δεν τελειώνουν οι υποχρεώσεις της χώρας, καθώς θα εφαρμοστεί αυστηρή εποπτεία με τριμηνιαίες επιθεωρήσεις, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι των δανειστών και την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες, καθώς και αυτές μπορούν να καθορίσουν την στάση των “αγορών”.

Η ουσία είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους, “περνά” μέσα από την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την συνετή δημοσιονομική πολιτική για αρκετά χρόνια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουμε σε εποχές που υπήρχε πληθώρα παροχών και πλέον απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για την προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα αρνητική, εφόσον όμως ως χώρα αποφασίσουμε συντεταγμένα να εστιάσουμε σε πρωτοβουλίες που μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες και γενικά να επενδύσουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση των επενδύσεων, στην εξωστρέφεια και στις αλλαγές που μπορούν να δώσουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δυνάμεις και στα “όπλα” που διαθέτουμε.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, θα συνεχίσει τη δράση του για την στήριξη του Έλληνα επιχειρηματία και επαγγελματία, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε της αδράνειας, ούτε και του εφησυχασμού”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*