Οι τρεις βασικές κατηγορίες των ασφαλιστικών εταιρειών

Ο ρυθμός και η κίνηση κάθε πόλης σε μεγάλο βαθμό ορίζονται από τρία χρώματα. Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο. Είναι τα χρώματα στους φωτεινούς σηματοδότες που μας λένε ποιοι σταματούν, ποιοι κινούνται και τέλος ποιοι πρέπει να προσέξουν ώστε να σταματήσουν άμεσα. 

Τα χρώματα αυτά θα χρησιμοποιήσουμε σήμερα από τη στήλη μας για να χαρακτηρίσουμε ενέργειες, πρακτικές και πρωτοβουλίες που επηρέασαν και επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά και πολύ περισσότερο τους ίδιους τους ασφαλισμένους. 

Ας δούμε λοιπόν τι θα χαρακτηρίσουμε με κόκκινο, τι με πορτοκαλί και τι με πράσινο: Κόκκινο βάζουμε σε όσες ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν σε μετοχές… φούσκες θέτοντας σε κίνδυνο τα χρήματα των ασφαλισμένων τους. 

Κόκκινο βάζουμε επίσης στα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων ή διαχείρισης διαθεσίμων, καθότι έχουν ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις, αλλά και στα τιμολόγια για την ασφάλιση των αυτοκινήτων, που λόγω των αθέμιτων πρακτικών στις οποίες επιμένουν ορισμένοι είναι σχεδόν αδύνατο να συγκριθούν μεταξύ τους. 

Κόκκινο παίρνουν επίσης όσες ασφαλιστικές εταιρείες… κατεβάζουν ρολά με υπουργική απόφαση (όταν τέλος πάντως συμβαίνει αυτό), όπως και σε όσους έχουν επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό και συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια «ξεχνώντας» να δηλώσουν τις προϋπάρχουσες ασθένειες. 

Με πορτοκαλί τώρα χαρακτηρίζουμε όσες εταιρείες -λόγω φόρτου… εργασίας- τρενάρουν την καταβολή αποζημιώσεων, όπως και αυτές που καθυστερούν γενικότερα τις διαδικασίες παρακολούθησης φακέλων που αφορούν σε τροχαία ατυχήματα. 

Πορτοκαλί βάζουμε και στους τροχονόμους αυτούς που επιβάλλουν πρόστιμα στους οδηγούς, μη συντασσόμενοι με το ασφαλιστικό πνεύμα και ειδικότερα με το μήνα χάριτος που προβλέπουν για μετά τη λήξη τους τα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων. 

Πορτοκαλί βάζουμε ακόμη και σε όσους πραγματοποιούν εικονικές εισαγωγές σε νοσοκομεία προκειμένου να καλύψουν ιατρικές εξετάσεις οι οποίες δεν προβλέπονται από τα συμβόλαιά τους. 

Τελευταίο αφήσαμε το πράσινο για να κλείσουμε τη σημερινή μας στήλη με μια «νότα» αισιοδοξίας που μας χρειάζεται το τελευταίο διάστημα. 

Με πράσινο λοιπόν χαρακτηρίζουμε τις Κανονιστικές παρεμβάσεις της Επ.Ε.Ι.Α. για τα αποθέματα στον κλάδο Ζημιών, όπως και τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας για τη στήριξη όσων ασφαλιστικών εταιρειών επλήγησαν από τη διεθνή κρίση. (Βέβαια στον  Επόπτη που εφάρμοσε τις ρυθμίσεις με αδιαφάνεια βάζουμε βαθύ κόκκινο). 

Πράσινο βάζουμε και στα προγράμματα ασφάλισης Υγείας που με χαμηλό κόστος –μέρες που είναι- προσφέρουν σημαντικές καλύψεις στους ασφαλισμένους. Πράσινο παίρνουν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που επιχειρούν ορισμένες εκ των ασφαλιστικών εταιρειών για την δυναμικότερη παρουσία τους στον κλάδο, καθώς και για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και οι υπεραξίες που πετυχαίνουν για λογαριασμό των ασφαλισμένων ορισμένες ασφαλιστές, επενδύοντας με… σωφροσύνη σε «χαρτιά» του Χρηματιστηρίου ή σε άλλους τίτλους. 

Τέλος, πράσινο παίρνει και η πρωτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη (επισκέψεις ιατρών, διαγνωστικές εξετάσεις) που προσφέρουν αρκετές πλέον ασφαλιστικές εταιρείες, αλλάζοντας πλήρως τη λογική χρήσης των προγραμμάτων δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*