ΝΔ: Χωρίς επικύρωση ακόμη ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2018

Ανυπόγραφος από τον Παύλο Πολάκη παραμένει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2018, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία.

“Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έχει εγκρίνει, ως είχε υποχρέωση, από 21/12/2017 τον προϋπολογισμό παρά ταύτα ο ίδιος, ο κος Πολάκης έχει στα συρτάρια του το σχέδιο αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ μάλιστα από τότε έχει προβεί σε 5 τροποποιήσεις μέχρι σήμερα, αλλά ο Υπουργός συνεχίζει να κρύβεται και να μην πράττει το καθήκον του” υποστηρίζουν οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας.

Αναρωτιούνται, παράλληλα, εάν η παράλειψη αυτή οφείλεται σε προχειρότητα και ανικανότητα ή υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα, καθώς στον προϋπολογισμό του 2018 βασίζεται η έγκριση του προϋπολογισμού του 2019, τον οποίο ο κος Πολάκης υποχρεούται να υπογράψει μέσα σε 30 ημέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση:

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Χωρίς επικύρωση ακόμη από τον Υπουργό Υγείας ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2018!!

Κύριε Υπουργέ,

Το ψηφισθέν από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Πολυνομοσχέδιο εμπεριείχε διάφορα θέματα υγείας μεταξύ των οποίων και το άρθρο που προκαλεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον Προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2019-2022. Ο Υπουργός Υγείας πρότεινε νέα παράταση του Claw back έως και το 2022, γιατί το θεωρεί ως μέσο επίτευξης των όποιων στόχων της κυβέρνησης μέσω των περικοπών και των μειώσεων αντί για την ανάπτυξη και την αύξηση των πόρων.

Επίσης προτείνουν ως βάση υπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την τετραετία έως και το 2022, τα όρια του προϋπολογισμού του 2018. Δεσμεύουν δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ,  τους ασφαλισμένους  και τους παρόχους και την επόμενη Κυβέρνηση μέχρι και το 2022, στην πολύ μικρή και οριακή λειτουργικά βάση του ορίου που έχει τεθεί για τον ΕΟΠΥΥ για το 2018.

Ο αρμόδιος Υπουργός που έχει την ευθύνη για τα θέματα του ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να εκδώσει εντός 30 ημερών από την δημοσίευση του Νόμου, Υπουργική απόφαση για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ έτους 2019. Καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τον προϋπολογισμό του 2019 από την φετινή χρονιά. Προφανής η προέλευση της διάταξης αυτής και ο σκοπός της.

Ο αρμόδιος Υπουργός υποχρεούται να υπογράψει στις επόμενες 30 ημέρες τον προϋπολογισμό του 2019, δεν έχει ακόμα κάνει το αυτονόητο, δηλαδή δεν έχει υπογράψει και δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τον προϋπολογισμό 2018! Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έχει εγκρίνει, ως είχε υποχρέωση, από 21/12/2017 τον προϋπολογισμό παρά ταύτα ο ίδιος, ο κος Πολάκης έχει στα συρτάρια του το σχέδιο αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ μάλιστα από τότε έχει προβεί σε  5 τροποποιήσεις μέχρι σήμερα, αλλά ο Υπουργός συνεχίζει να κρύβεται και να μην πράττει το καθήκον του.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

  • Γιατί δεν έχετε υπογράψει τον προϋπολογισμό του 2018 την ώρα που τελειώνει το πρώτο εξάμηνο του 2018!
  • Πώς γίνεται να ψηφίζουν διάταξη για υποχρεωτική άμεση έγκριση του προϋπολογισμού του 2019 που θα βασίζεται στον αντίστοιχο του 2018, ο οποίος όμως δεν έχει εγκριθεί;
  • Ποια η σκοπιμότητα της μη υπογραφής; Οφείλεται στην παροιμιώδη προχειρότητα και ανικανότητα της διοίκησής σας ή αποτελεί εσκεμμένη προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων, συγκάλυψης της μείωσης των πόρων και της αλλαγής των ορίων, κατά την γνώριμη και προσφιλή σε εσάς ωμή δημιουργική λογιστική;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*