Απορρίπτουν οι γενικοί γιατροί τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ

Δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τους Γενικούς Γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ, καθώς το σχέδιο σύμβασης που δημοσίευσε βρίσκεται σε διάσταση με την πρόταση που είχε φέρει στο “τραπέζι” του διαλόγου η Αριστοτέλους. Η σύμβαση, μάλιστα, ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων για τις θέσεις των συμβεβλημένων Οικογενειακών Γιατρών (ΟΓ), φέρνοντας ουσιαστικά τους ενδιαφερόμενους που έχουν ελάχιστες ημέρες περιθώριο για να την υπογράψουν, προ τετελεσμένων γεγονότων.

Η προτεινόμενη σύμβαση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Οι υπηρεσίες να παρέχονται στις εγκαταστάσεις που θα διατηρεί ο ΟΓ με δικά του όλα τα λειτουργικά έξοδα. Μάλιστα, θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει όλα τα αναγκαία κατά περίπτωση υλικά, να διατηρεί τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του και τα αναλώσιμα υλικά του στο καλύτερο δυνατό επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας, καθώς και να συμμορφωθεί και να εναρμονίζεται με τον GDRP) και τη σχετική εθνική νομοθεσία.
  • Ο ΟΓ θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες κατά τις ημέρες και ώρες που έχει δηλώσει στον Οργανισμό και θα αναγράφει στην είσοδο του ιατρείου του, σε ένα ελάχιστο 4ωρο εργασίας ανά ημέρα εργασίας και σε ένα ελάχιστο 20ωρο εργασίας ανά εβδομάδα.
  • Ο ΟΓ θα δικαιούται μέχρι είκοσι (20) ημέρες μη παροχής υπηρεσιών σε δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ σε ετήσια βάση (δεν ορίζονται ως ημέρες άδειας).
  • Ο ΟΓ θα οφείλει να εξυπηρετεί όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του (ο χρόνος του ραντεβού παραμένει ασαφής), καθώς και όλα τα έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν στον εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης του, ενώ δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή των υπηρεσιών του στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο. Επιπλέον, οφείλει να μεταβαίνει σε εξαιρετικώς επείγουσες περιπτώσεις και κατά την κρίση του στην οικία του ασθενούς, όταν ο τελευταίος λόγω νόσου δεν είναι σε θέση να μεταβεί στο ιατρείο.
  • Οι κατ’ οίκον επισκέψεις δεν αποζημιώνονται με επιπλέον ποσό από τον ΕΟΠΥΥ και πραγματοποιούνται τόσο εντός όσοι κι εκτός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρείου του ΟΓ.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ορίζει ως ανώτατο όριο της αποζημίωσης βάσης το ένα (1) ευρώ για τις υπηρεσίες του ΟΓ. Η μηνιαία αποζημίωση του γιατρού υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αποζημίωση βάσης με το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα και τον συντελεστή της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας, και βαρύνει τον οικείο ΚΑΕ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Κατ’ εξαίρεση, κατά το α΄ 6μηνο της ισχύος της σύμβασης, η αμοιβή των οικογενειακών ιατρών ανέρχεται για τους μεν τους μεν Γενικούς Ιατρούς και παθολόγους στα 1.801,09€ για τους δε παιδίατρους στα 1.800,00€ (μικτά), ενώ μετά τη παρέλευση του εξαμήνου η αποζημίωση προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία του εγγεγραμμένου σε αυτόν πληθυσμού ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000,00€.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ Ευάγγελο Φραγκούλη, οι όροι της σύμβασης δεν θα γίνονταν αποδεκτοί σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. “Στη Σλοβακία για το ίδιο πακέτο υποχρεώσεων δίνουν 2,8 ευρώ ανά ασθενή το μήνα και στην Ιταλία σχεδόν 5 ευρώ. Στην Κύπρο που κι αυτή επιχειρεί την αντίστοιχη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ προτείνουν 7 ευρώ αποζημίωση (110.000 το χρόνο για λίστα 1300 ασθενών…). Στην Αγγλία δίνουν στο GP 100 λίρες την ώρα” τονίζει σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου Υγείας είχε διαβεβαιώσει τους Γενικούς Γιατρούς πως μετά το πέρας των ελάχιστων υποχρεωτικών ωρών υπέρ ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσαν να βλέπουν ασθενείς της λίστας τους ιδιωτικά, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πρόσθετο εισόδημα. Αυτό τελικά απαγορεύεται ρητά από τη σύμβαση. Η τελευταία ορίζει πως ο ΟΓ πέραν της προαναφερόμενης αμοιβής, δεν επιτρέπεται να ζητήσει ή να εισπράξει οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή από τον δικαιούχο του ΕΟΠΥΥ που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του, όταν ο δικαιούχος προσέρχεται στο ιατρείο του ή όταν ο β΄ συμβαλλόμενος επισκέπτεται τον δικαιούχο στην οικεία του λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας του δικαιούχου να προσέλθει στο ιατρείο.

“Χάνεται λοιπόν τo όποιο “trade off”, που θα έβαζε κάποιον γιατρό να σκεφτεί τη πιθανότητα σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ” εξηγεί ο κος Φραγκούλης.

Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, πως για να συνεργαστούν οι ιδιώτες Γενικοί Γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, δύο επιλογές υπάρχουν:

  1. Σύμβαση με σχέση πλήρους, μη αποκλειστικής απασχόλησης στα ΤΟΜΥ και αποζημίωση επιπέδου ΤΟΜΥ. Ο γιατρός μετά το 7ωρο καθημερινό ωράριο του είναι ελεύθερος να εργαστεί όπως επιθυμεί.
  2. Σύμβαση στα πρότυπα της προτεινόμενης με ξεκάθαρους όμως και κοινά αποδεκτούς όρους:
    – 20 ώρες/εβδομάδα – 4 ώρες/ημέρα και αποζημίωση κατά μέσο όρο 1800 ευρώ
    – ραντεβού ανά 15 λεπτά, που κλείνονται κεντρικά- μέσω internet και call center, με κάποια από αυτά να μένουν κενά (slots) στο πρόγραμμα και να κλείνονται αυθημερόν για επείγοντα περιστατικά.
    – κατ’οίκον επισκέψεις εκτός ωραρίου, με αποζημίωση κατά πράξη 20 ευρώ και μέχρι 20 το μήνα (στο πρότυπο του μοντέλου της Πορτογαλίας).
    – με το γιατρό να είναι ελεύθερος να δει ασθενείς της λίστας του ιδιωτικά, πέραν του 4ωρου, από τη στιγμή που αυτοί προτιμούν το κόστος χρήματος, από το κόστος χρόνου.

“Η κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού από ένα τέτοιο σύστημα θα είναι μερική και θα υπάρχει κόστος χρόνου (μακρές λίστες αναμονής για ραντεβού) ή κόστος χρήματος. Θα είναι όμως μια πολύ καλύτερη και οργανωμένη προσέγγιση της ΠΦΥ από την τρέχουσα των 200 δωρεάν επισκέψεων για αντιγραφή συνταγών και με τυχόν εξασφάλιση καλύτερης χρηματοδότησης θα μπορούσε η κάλυψη να επεκταθεί” τονίζει ο αντοπρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ.

Διαφορετικά, προειδοποιεί, οι Γενικοί Γιατροί θα αναγκαστούν να αποσύρουν τις αιτήσεις τους.

“Στην περίπτωση που ΥΥΚΑ και ΕΟΠΥΥ επιμείνουν στο προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης, όσο κι αν επιθυμούμε σαν οικογενειακοί ιατροί να βάλουμε πλάτη σε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στον οικογενειακό ιατρό και εναρμονισμένο με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα στην ΠΦΥ, η λειτουργία των ιατρείων μας θα είναι ασύμφορη και μη βιώσιμη… Δυστυχώς πολύ σύντομα οι ασφαλισμένοι στις περισσότερες αστικές περιοχές της χώρας θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να βρουν ιατρό υπό ασφαλιστική κάλυψη…” καταλήγει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*